ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Απονομή ψαλτικού οφφικίου στον κ. Παναγιώτη Τζανάκο

Εχθές, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, σε μια συγκινητική τελετή αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, έλαβε χώρα στην Αίθουσα της Παναγίας των Πατριαρχείων, η χειροθεσία του Α΄ Διαχειριστή του Ο.Φ.Ε.Λ.Π. κ. Παναγιώτη Τζανάκου, σε Άρχοντα Μαΐστορα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Μια μακρά ψαλτική πορεία πενήντα ετών, προσηλωμένη σταθερά στην μακραίωνη εκκλησιαστική μουσική παράδοση και το Πατριαρχικό ύφος, στέφθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστορος που απένειμε ο Παναγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον κ. Τζανάκο.

                                

Η πραγματικά τεράστια προσφορά του στην διάδοση και επ’ αναλογίω χρήση του πρωτότυπου έργου του μέγιστου των διδασκάλων μετά την Άλωση Λακεδαιμόνιου Πέτρου του Λαμπαδαρίου αλλά και των άλλων κλασσικών μελοποιών, το σεμνό και παραδοσιακό ψαλτικό του ύφος, η πηγαία αρχοντιά και το ευγενές του χαρακτήρα δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Παναγιώτατο, που βρήκε στο πρόσωπο του κυρ Παναγιώτη έναν πολύτιμο συνεργάτη στα αναλόγια της Πόλης αλλά και έναν γνήσιο εκφραστή της πατριαρχικής μουσικής παράδοσης.

Εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις των διαχειριστών της πολυπληθούς κοινότητας του Ο.Φ.Ε.Λ.Π. αλλά και όλων όσων γνωρίζουν προσωπικά ή διαδικτυακά τον κυρ Παναγιώτη, αναφωνώ το ΑΞΙΟΣ!

Το πάντοτε φιλόξενο αναλόγιό του, ο αυθορμητισμός να μεταδίδει τις ψαλτικές του γνώσεις και εμπειρίες, η προσφορά χωρίς κρατούμενα του πολύτιμου ψαλτικού του αρχείου, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που γνωρίζουν πολύ καλά οι παροικούντες τα αναλόγια της ορθόδοξης εκκλησίας μας στα γύρω του Αιγαίου χώματα. 

Κι αν για τους περισσότερους ο κυρ Παναγιώτης είναι ένας γνήσιος ερμηνευτής κλασσικών μελοποιήσεων αλλά και φιλόξενος Πρωτοψάλτης, για εμένα (κι εδώ νομίζω επιτρέπεται ο προσωπικός τόνος) είναι επίσης ο καλοπροαίρετος δάσκαλος που δίπλα του κολύμπησα σε ένα πέλαγος ψαλτικών εμπειριών για τις οποίες του είμαι ευγνώμων. Συνοδοιπόρος και υποστηρικτής της ψαλτικής και προσωπικής του ζωής τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και δίκαιη υπερηφάνεια να βλέπω να ανέρχεται ο φίλος και δάσκαλός μου (σε αυτόν άλλωστε αφιέρωσα την μυθιστορηματική βιογραφία του Πέτρου του Πελοποννησίου) στο ύψιστο αυτό αξίωμα μετά την πολύχρονη και επίμονη προσπάθειά του για την διατήρηση και συνέχιση της γνήσιας εκκλησιαστικής μουσικής μας παράδοσης.

Είχα την ευλογία να παρευρίσκομαι στις συγκινητικές στιγμές της απονομής του οφφικίου, να βεβαιώσω ιδίοις όμμασι την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπό του το Πατριαρχικό περιβάλλον και να συμμετέχω με πολύ χαρά σε μια ιδιαίτερη και μοναδική στιγμή της ζωής του. Το αριστοκρατικό φαναριώτικο κλίμα απέπνεε μια σπάνια άνεση και αμεσότητα, ενώ η διδακτική και σεμνή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη επιβεβαίωνε πως το ταπεινό αλλά ένδοξο Φανάρι μπορεί και θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό και εκκλησιαστικό ρόλο που τάχθηκε να υπηρετεί με πολύ κόπο και θυσίες.  

Στο πρόσωπό του, και για αυτό είμαι βέβαιος, ο Οικουμενικός θρόνος βρήκε έναν Πρωτοψάλτη που θα τιμήσει στο ακέραιο το οφφίκιο που του απένειμε και θα συνεχίσει με την ίδια επιμονή και απλότητα το έργο του. Συμμερίζομαι απόλυτα τη γνώμη του φέρελπι διαδόχου του στο πρώτο αναλόγιο του Μητροπολιτικού Ναού της Σπάρτης κ. Παναγιώτη Χρόνη, πως είναι ιδιαίτερη τιμή για τη λακωνική γη αλλά και για τη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης -στην οποία διακόνησε επί δεκατρία έτη (1.1.2004-31.7.2017)- η ανάδειξή του στον βαθμό του Άρχοντος της Μεγάλης Εκκλησίας. Άλλωστε, κατά την διάρκεια της επιτυχημένης παρουσίας του στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, απολάμβανε της τιμής και της εκτίμησης του οικείου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου ο οποίος αφενός, τοποθέτησε με προσωπικές του ενέργειες τον κ. Παναγιώτη Πρωτοψάλτη της Μητρόπολης και αφετέρου -προφητικά όπως αποδείχθηκε- τον προσφωνούσε ήδη από τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας τους "άρχοντα"!

Εις ανάμνηση της χειροθεσίας, παραθέτουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την χθεσινή ημέρα και ευχόμαστε στον νέο Άρχοντα Μαΐστορα της Μεγάλης του Χριστού  Εκκλησίας να είναι πάντα υγιής και ΆΞΙΟΣ!

Ευάγγελος Θεοδώρου





















1 σχόλιο: