ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Μακάριος Ανήρ-ΠΕΤΡΟΥ - [ερμηνεία: Νεκτάριος Θάνος]

Αναρτούμε ερμηνεία του πασίγνωστου ύμνου του Εσπερινού "Μακάριος Ανήρ...", εκ της αρχικής πρωτότυπης μελοποίησης του Διδασκάλου Πέτρου Πελοποννησίου. Τον ερμηνεύει ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι.Ν Πρεβέζης κ.Νεκτάριος Θάνος, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Στο βίντεο ενδεικτικά παραθέσαμε το μουσικό κείμενο εκ του Ταμείου Ανθολογίας του Χουρμουζίου. Ο ερμηνευτής συμβουλεύτηκε και χρησιμοποίησε ακόμη δύο κλασικές πηγές που περιέχουν την μελοποίηση. Τον α' τόμο της Πανδέκτης και έναν αυτόγραφο κώδικα του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου εκ της βιβλιοθήκης Ψάχου.

Η αρχική μελοποίηση του Πέτρου σπάνια πλέον ψάλλεται γιατί έχει -δυστυχώς κατά την γνώμη μας- παραγκωνισθεί από την διασκευή και σύντμησή που τής έκανε για άγνωστο λόγο ο Πρωτοψάλτης Μανουήλ. Περί της αρχικής σύνθεσης παραθέτουμε σε εικόνα (γιά εύκολη πρόσβαση), μία μικρή μορφολογική προσέγγιση που έγραψε ο συνδιαχειριστής του ΟΦΕΛΠ κ.Χρήστος Τσακίρογλού, τον οποίο ευχαριστούμε. 

Χαίρετε εν ειρήνη.

ΟΦΕΛΠ


Σημείωση (α) διαχειριστού ΟΦΕΛΠ Παναγιώτου Τζανάκου: Θέλω και προσωπικά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Νεκτάριο, που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου να ερμηνεύσει την Πέτρεια πρωτότυπη μελοποίηση του Μακάριος Ανήρ. Βρεθήκαμε και στη Κ/ποληκαι τα είπαμε εκτενώς. Ο φίλος Νεκτάριος καταγίνεται με την Ψαλτική και την μουσική γενικότερα. Κατάγεται από τον Γοργόμυλο Πρεβέζης. Είναι πτυχιούχος Θεολόγος του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην Λειτουργική και είναι υποψήφιος διδάκτωρ Βυζ.μουσικολογίας του τμ.μουσ.σπουδών του ΑΠΘ. Ψαλτικά μαθήτευσε αρχικά στον Κων/πολίτη πρωτοπρ. π.Ελ.Χαραλαμπίδη. Μαθήτευσε μετέπειτα και στον Α.Π.τ.Μ.Ε κ.Παν.Νεοχωρίτη, έλαβε πτυχίο Βυζ.μουσικής και εν συνεχεία δίπλωμα Βυζ.μουσικής στον τ.Αρχ.Λαμπαδάριο της Μ.Ε Ελ.Γεωργιάδη. Κατά την παραμονή του στην Θεσ/κη συμμετείχε στον μουσικό σύλλογο "Ρωμανός ο μελωδός" που ίδρυσε ο κ.Νεοχωρίτης ως μαθητής, ως χορωδός και ως διδάσκων. Διετέλεσε Πρωτοψάλτης και Λαμπαδάριος σε διάφόρους ι.ναούς της Θεσ/κης και είχε δραστηριότητα σε διδασκαλία και διεύθυνση παιδικών χορωδιών. Από το έτος 2004, υστερα από πρόταση του μακαριστού Μητροπολίτου Πρεβέζης Μελετίου, διορίστηκε Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ι.ναού Αγ.Χαραλάμπους Πρεβέζης, καθηγητής στην σχολή Βυζ.Μουσικής και δ//ντης της χορωδίας της Μητροπόλεως. Ιδρυσε παιδική χορωδία παραδοσιακής μουσικής με πλούσια δραστηριότητα και αναδιοργάνωσε την χορωδία Chorus Nicopolitanus                ως χορό ψαλτών, με επίσης πλούσια δραστηριότητα σε εκδόσεις δίσκων και άλλες δρστηριότητες. Από το 2008 έως το 2015 ανέλαβε την δ/νση της παιδικής χορωδίας του ι.ν Αγ. Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος, με επίσης πλούσια δραστηριότητα και τιμητικές διακρίσεις. Τέλος από το 2013 έως το 2019 υπήρξε δ/ντης και καθηγητής της σχολής Βυζ. μουσικής Ι.Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης.  Θέλω να πώ και δύο λόγια γιά την ερμηνεία του στο Μακάριος Ανήρ του Πέτρου. Προσέγγισε με πολύ προσεκτικό τρόπο την σπουδαία αυτή μελοποίηση. Που δεν είναι καθόλου εύκολη, δεν είναι γνωστή από παλαιούς και έχει πολύ απαιτητικά σημεία, με πολύ δύσκολα διαστήματα και παγίδες. Νομίζω τα κατάφερε επάξια με το παραπάνω, έχοντας σπουδαίες γνώσεις και υπέροχη φωνητική χροιά. Τον ευχαριστώ. Π.Τζ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου