ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Σπάνιος δίσκος με Κων/νο Πρίγγο.

Με ιδιαίτερη χαρά ως διαχειριστής του ΟΦΕΛΠ, φέρω σε γνώση της Ψαλτικής κοινότητας και παντός φιλομούσου, ένα σπάνιο και κατά πάσα πιθανότητα άγνωστο μέχρι σήμερα ψαλτικό αρχείο,που αφορά στον αείμνηστο Κων/νο Πρίγγο, Αρχοντα Πρωτοψάλτη  της Μεγάλης Εκκλησίας, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά με το έργο του (μελοποιητικό/εκδοτικό/ηχητικό) την ψαλτική εν γένει σημερινή πραγματικότητα.
Το εν λόγω αρχείο είναι ένας δίσκος 78 στροφών για πικ-απ, εκδοθείς στην Κων/πολη, από την δισκογραφική εταιρεία columbia. Η μία πλευρά του περιέχει το Πάσα πνοή του Α' ήχου και το Α' στιχηρό των αίνων του Ορθρου της Μ.Τετάρτης "Σε τον της Παρθένου Υιόν..."
Η άλλη πλευρά περιέχει το Α' στιχηρό των αίνων του Ορθρου της Μ.Δευτέρας "Ερχόμενος ο Κύριος..." σε ήχο πρώτο. Να επισημάνω εδώ ότι στο σημείο "..αλλά αναβαίνω.." εκτελεί μία θέση εντελώς διαφορετική από αυτήν που έχει στην Μ.Εβδομάδα του.
Επίσης είναι ιδιαίτερα περίεργο ό,τι ισοκράτημα σε όλα τα ηχητικά του δίσκου, κρατά σταθερά στο ΠΑ κάποιο μουσικό όργανο,πιθανώς αρμόνιο. 
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε με εσωτερική εγγραφή και δεν έγινε καμία ηχητική επέμβαση.
Με την παρούσα παρουσίαση του δίσκου οι ασχολούμενοι εμπεριστατωμένα με τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη και το έργο του, θα μας διαφωτίσουν περισσότερο. Από μία πρώτη έρευνα της μουσικολόγου κ.Μαρίας Καπκίδη, η οποία επιστημονικά ασχολείται αυτήν την περίοδο σε επίπεδο διδακτορικού με την δισκογραφία της Ορθόδοξης Εκκλησ. μουσικής σε δίσκους 78 στροφών, φαίνεται ότι ο εν λόγω δίσκος ηχογραφήθηκε στην Κων/πολη το έτος 1937 και συγκεκριμένα μεταξύ 4ης Φεβρουαρίου έως 15ης Νοεμβρίου. Την ευχαριστούμε γιά τις χρήσιμες πληροφορίες.
Ασφαλώς θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη να μην αναφέρω ότι το παραπάνω πολύτιμο αρχείο, μου το παραχώρησε γιά να το κοινοποιήσω μέσω του ΟΦΕΛΠ στην Ψαλτική κοινότητα, ο μουσικολογιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.κ Στέφανος, που είναι ακούραστος ρέκτης εδώ στην Κων/πολη μεταξύ πολλών άλλων και ψαλτικών αρχείων. Οπως μου γνωστοποίησε τον εν λόγω δίσκο τού τον δώρησε παλαιά Ρωμέϊκη Κων/πολίτικη οικογένεια. Οφείλω και εκ μέρους της ψαλτικής κοινότητας να τον ευχαριστήσω θερμότατα.
Χαίρετε εν ειρήνη.
Γιά τον ΟΦΕΛΠ ο (α) διαχ/στής Παναγιώτης Τζανάκος.

3 σχόλια:

  1. Η μουσική γραμμή στο "αλλά αναβαίνω" καταγράφεται στη Μ. Εβδομάδα του Καραμάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η θεση στο αλλα αναβαινω εντάσσεται στο πλαισιο της πατριαρχικγς προφορικης παραδοσης και εψαλλετο μεσα στον πατριαρχικο ναο, οπως συμπεραινουμε απο ηχογραφηση του αρχοντος Στανιτσα. επισης η χροια αλλα και εν μερει το υφος του πριγγου σε αυτα τα ντοκουμεντα μοιαζει καταπληκτικα με τον δοσιθεο μοναχο τον κατουνακιωτη, γεγονος που δειχνει το ενιαιο της προφορικης ψαλτικης μας παραδοσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή