ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Αναστασιματάριον Πέτρου. Νέα έκδοση.

 Ελαβα ως ευγενική προσφορά, νεοεκδοθέν Αναστασιματάριο του Διδασκάλου Πέτρου Πελοποννησίου, το οποίον κυκλοφόρησε προσφάτως (Ν/μβριο 2020) και πωλείται στα διάφορα ειδικά εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία. Επιμελητής της εκδόσεως είναι ο Πρωτοψάλτης κ.Μιχ.Μαμάης, ο οποίος παλαιότερα είχε αποδεχθεί την πρότασή μου και είχε ερμηνεύσει διάφορα μέλη του Πέτρου γιά τον ΟΦΕΛΠ.

Γενικά πάντα είμαι επιφυλακτικός ως προς τις κατά καιρούς επανεκδόσεις κλασικών βιβλίων. Και αυτό επειδή τις περισσότερες φορές οι επιμελητές των εκδόσεων, δεν περιορίζονται στην ακριβή ανατύπωση, αλλά επεμβαίνουν στην πρωτότυπη έκδοση, είτε εισάγοντας θέσεις μη υπάρχουσες στο μουσικό κείμενο, είτε προβαίνοντας σε κατ' αυτούς "διορθώσεις", είτε θέτοντας ισοκρατήματα κάτι που είναι επέμβαση και μάλιστα άκριτη.

Ομως η συγκεκριμένη νέα έκδοση Αναστασιματαρίου του Πέτρου, με εξέπληξε λίαν ευχάριστα. Κατ' αρχήν ουδεμία επέμβαση έχει γίνει στις πρωτότυπες αρχικές μελοποιήσεις. Το βιβλίο είναι πολύ προσεγμένο ως προς την καλαισθησία, στοιχειοθεσία, γραμματοσειρά και άλλα στοιχεία, κάτι το οποίο το καθίστά και πολύ εύχρηστο σε όποιον αποφασίσει να το χρησιμοποιεί στο αναλόγιό του. Πέραν αυτών των περί την καλαισθησία δεδομένων, το εν λόγω Αναστασιματάριο περιέχει όλα όσα μελοποίησε ο Πέτρος και εξήγησαν οι εξηγητές. Δηλαδή και το εκδοθέν πρώτον το 1820 και το σύντομο εξηγηθέν από τον Γρηγόριο. Η δε σειρά των στιχηραρικών και των σύντομων μελών, είναι αρκούντως εξυπηρετική γιά το αναλόγιο. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Οποιος προμηθευθεί -και το προτρέπω σε όλους- το βιβλίο, θα αντιληφθεί αμέσως με πόσο σεβασμό και προσοχή ο εκδότης, επιμελήθηκε την έκδοση. Χρησιμότατος και λίαν κατατοπιστικός είναι και ο πρόλογος, περί των διαφόρων εκδοθέντων Αναστασιματαρίων, από τον οφικκιάλιο της Μ.Ε. κ.Γεώργιο Χατζηθεοδώρου. Τέλος θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον επιμελητή εκδόσεως, αγαπητό Πρωτοψάλτη κ. Μιχάλη Μαμάη και γιά τα καλά του λόγια προς το πρόσωπό μου.  
Παναγιώτης Τζανάκος (α) Δ/στής ΟΦΕΛΠ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου