ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Η εξαρχία του Λαμπαδαρίου Πέτρου

    Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, κοινοποιούμε τη δημοσίευση του μέλους και φίλου κ. Βαχαβιώλου Δημήτρη στο τρέχον τεύχος του περιοδικού "Θεολογία" (Τόμος 91ος, Τεῦχος 2ον, 'Απρίλιος - 'Ιούνιος 2020), με τίτλο "Πατριαρχικοὶ ὀφφικιάλιοι καὶ σταυροπηγιακὰ μοναστήρια σὲ σχέση ἀλληλεξάρτησης: Ὁ Πέτρος ὁ Πελοποννήσιος (ca 1730-1778) καὶ τὸ σταυροπηγιακὸ μονύδριο τοῦ Τιμίου Προδρόμου στὴν Τρύπη Λακωνίας".

    Η δημοσίευση, που αφορά κοπιώδη και διεξοδική έρευνα του υπογράφοντος, φέρνει στο φως την εξαρχία του διδασκάλου Πέτρου του Πελοποννησίου στο μονύδριο (σώζεται μόνο το καθολικό σήμερα) του Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται στο χωριό Τρύπη της Λακεδαίμονος.

    Η ανεξάρτητη αυτή εργασία, εντάσσεται στο πλαίσιο των σκοπών και των επιδιώξεων του Ο.Φ.Ε.Λ.Π., που στόχο έχει την πλατύτερη μελέτη και γνώση του έργου και της δράσης του διδασκάλου Πέτρου. 

    Η αφορμή για την ενασχόληση του κ. Βαχαβιώλου με το συγκεκριμένο θέμα, δόθηκε κατόπιν παρακλήσεως του κ. Ευάγγελου Θεοδώρου ώστε η συγγραφή του βιβλίου του "Πέτρος ο Πελοποννήσιος, μυθιστορηματική βιογραφία" να τύχει στέρεης ιστορικής εξασφάλισης. (βλ. φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου στη Σπάρτη Λακωνίας στις 17.2.2019, όπου ο κύριος Βαχαβιώλος ανακοινώνει στο πολυπληθές ακροατήριο τα σχετικά ευρήματα). Να σημειωθεί εδώ, πως καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμβολή του Α' διαχειριστή του Ο.Φ.Ε.Λ.Π. κ. Τζανάκου Παναγιώτη, που εξασφάλισε το πολύτιμο έγγραφο για την κριτική δημοσίευση. 

                                     

    Μεταξύ άλλων σημαντικών στοιχείων που έρχονται στο φως, να σημειώσουμε εδώ μονάχα πως η δημοσίευση αυτή αποτελεί την πρώτη και σύγχρονη της εποχής του Πέτρου (με τα στοιχεία που προσκομίζει) απόδειξη, για την ιδιαίτερη και στενή σχέση του διδασκάλου με την Λακεδαίμονα. 

    Το αρχείο μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας εδώ 

    Συγχαίρουμε τον κ. Βαχαβιώλο για την εμπεριστατωμένη έρευνα και του ευχόμαστε ολόθερμα η ακαδημαϊκή του καριέρα να συνεχιστεί με ανάλογες, ιστορικής σημασίας, δημοσιεύσεις. Άλλωστε το σεμνό και ευγενές του χαρακτήρα του, η επιστημονική του επάρκεια και η αγάπη του για τον χώρο της εκκλησίας και της τέχνης, τον έχουν καταστήσει πολύτιμο μέλος της τοπικής Λακωνικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, και χαίρει της εκτίμησης όλων όσων τον γνωρίζουν. Ακολουθεί ένα πολύ μικρό βιογραφικό του σημείωμα. 

«Ο Δημήτριος Βαχαβιώλος είναι διδάκτορας Βυζαντινής Ιστορίας (Παν. Ιωαννίνων). Η διδακτορική του διατριβή αφορά στην ιστορία της μητροπόλεως Λακεδαιμονίας κατά τη μέση και ύστερη βυζαντινή περίοδο. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εκκλησιαστική ιστορία και τέχνη της ΝΑ Πελοποννήσου κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και στις εκκλησιαστικοπολιτικές και θεολογικές διεργασίες στο δύον Βυζάντιο στον απόηχο της συνόδου Φερράρας – Φλωρεντίας (1439-1453). Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε τοπικά και διεθνή συνέδρια, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές και ξένες επιστημονικές επετηρίδες». 

Ο.Φ.Ε.Λ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου