ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Ιάσιον Ρουμανίας- Διάφορα κλασικά μέλη. (ερμ.Παν.Νεοχωρίτης Α.Π.Μ.Ε)

Στο Ιάσιο της Ρουμανίας, μία πόλη που την συνδέουν πολλά με την ψαλτική της Κων/πολης από την καθιέρωση της νέας μεθόδου, από τις εκδόσεις βιβλίων, αλλά και από την μετάβαση σε αυτήν σπουδαίων Κων/πολιτών ψαλτών, έγινε από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου ένα "φεστιβάλ" γιά την Βυζαντινή μουσική. Την όλη διοργάνωση είχε το τμήμα παιδείας της Μητροπόλεως Μολδαβίας και Μπουκοβίνας. Στις εκδηλώσεις του εν λόγω "φεστιβάλ", είχαν κληθεί ψάλτες και χορωδίες Βυζαντινής, αλλά και εξωτερικής μουσικής, από αρκετές χώρες, διαφόρων σχολών και ύφους. Επίσης είχαν κληθεί διαπρεπείς μουσικολόγοι και άνθρωποι που ασχολούνται θεωρητικά με την Ψαλτική τέχνη, μεταξύ των οποίων και ο σεβαστός ομότιμος Καθηγητής της μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρ.Στάθης. Πέραν των ομιλιών, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων, έλαβαν χώρα και ακολουθίες εντός ιερών ναών, οι οποίες έγιναν με απόλυτη τάξη άνεση και μεγαλοπρέπεια και στις οποίες έψαλλαν διάφοροι ψάλτες με χορωδίες. Οποιος θέλει μπορεί λεπτομερώς να ενημερωθεί αλλά και να ακούσει ολόκληρες τις ακολουθίες στην ιστοσελίδα της Πεμπτουσίας (υποσελίδα  "Ψαλτική πύλη")  Ε Δ Ω  . Ασφαλώς αξίζουν πολλοί έπαινοι στους διοργανωτές γιά το μεγάλο ενδιαφέρον τους γιά την Βυζαντινή μουσική και γιά την τόσο άρτια και πολυέξοδη διοργάνωση. Κάτι που δυστυχώς έχει σχεδόν εκλείψει στην πατρίδα μας.
Εμείς θα σταθούμε στην ακολουθία που έγινε την 26 Σεπτεμβρίου, διά την εορτήν  του Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Λειτούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μολδαβίας. Εψαλλε (από το Χερουβικό έως το Κοινωνικό) ο Αρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης Εκκλησίας κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης, μαζί με μαθητές του. Επέλεξε το σε ήχο Α' χερουβικό του Κων/νου Πρωτοψάλτου (+1855), λειτουργικά τα σε πλ.Α ήχο του Πρωτοψάλτου Κων.Πρίγγου (+1965) και το Αποστολικό κοινωνικόν "Εις πάσαν την γήν..." σε ήχο Α' του Διδασκάλου Πέτρου Λαμπαδαρίου (+1778).  
Οφείλουμε βλέποντας και ακούγοντας ολόκληρη την ακολουθία να επισημάνουμε ψαλτικά τα εξής. Κατ' αρχήν με το πού ακούστηκε το "αμήν" και άρχισε το ισοκράτημα και η εισαγωγή του χερουβικού, η όλη ατμόσφαιρα πλημμύρισε Βόσπορο, Κων/λη, Βυζάντιο. Χαμηλά, στιβαρά, λιτά απόλυτα ήρεμα και χωρίς περιττές αναλύσεις και χειρονομίες. Τα επιλεγέντα από τον Πρωτοψάλτη μέλη, ήταν συνθέσεις  κλασικών μελοποιών, προκατόχων του στον ΠΠΝ. Εξ άλλου ο ίδιος, όπως έχουμε και παλαιότερα επισημάνει, από την ημέρα που ανέλαβε την σπουδαία αλλά και λίαν υπεύθυνη θέση του Πρωτοψάλτου της Μ.Ε, έχει διερύνει πολύ προσεκτικά το ρεπερτόριο, επαναφέροντας στον ΠΠΝ και όπου αλλού ψάλλει, ανόθευτες κλασικές μελοποιήσεις, από την εποχή του Πέτρου και Ιακώβου έως του Κων. Πρίγγου. Γιατί στις μελοποιήσεις αυτών στηρίζεται όλο αυτό το οικοδόμημα που όλοι γνωρίζουμε και ονοματίζουμε ως Πατριαρχικό ψαλτικό ύφος και είδος. Δεν θα συνεχίσουμε εδώ με άλλες μορφολογικού είδους επισημάνσεις μας. Απλά ως επίλογο να σημειώσουμε ότι -ευτυχώς- ακόμη η Κων/πολη συνεχίζει, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, να κρατά ζωντανή την τεράστια ψαλτική της παρακαταθήκη. 
Επειδή η ακολουθία αναμεταδόθηκε από σελίδα του Φ/Β και πολλοί που δεν είναι συνδρομητές δεν μπορούν να την δουν, χωρίσαμε τα εν λόγω μέλη σε βίντεο και όποιος επιθυμεί θα τα βρεί στις εξής ιστοδιευθύνσεις:

1) Χερουβικό Κων/νου-Ηχος Α'-Ε Δ Ω

2)Λειτουργικά πλ.Α-Κων.Πρίγγου-Ε Δ Ω 

3)Κοινωνικά Εις πάσαν την γην-Πέτρου-Ε Δ Ω

Οποιος όμως θέλει να δεί και να ακούσει ολόκληρη την ακολουθία μπορεί στην ιστοσελίδα των διοργανωτών  Ε Δ Ω.
Χαίρετε εν ειρήνη.
ΟΦΕΛΠ



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου