ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Μέλη Εορτών Αγίας Ευφημίας-ΠΕΤΡΟΥ Π.Νεοχωρίτης-Σ.Φλοίκος-Π.Τζανάκος

Μία από τις πλέον γνωστές Αγίες της Εκκλησίας, την οποία τιμούσαν ιδιαίτερα και ευλαβούντο από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, είναι η μάρτυς Αγία Ευφημία η εκ Χαλκηδόνος. 
Στην Χαλκηδόνα όπου μαρτύρησε στα χρόνια του Διοκλητιανού είχε χτισθεί ιδιαίτερα περικαλλής ναός του οποίου σήμερα δεν υπάρχουν ίχνη. Επίσης μεγάλος και ιστορικός ναός είχε χτισθεί βορειοδυτικά του ιπποδρόμου έναντι της Αγίας Σοφίας και τα ερείπιά του φαίνονται σήμερα σε αυτά τα ιστορικά σημεία. Πέτρινη προσωπογραφία (υπόλειμμα) της Αγίας και στήλη του εν λόγω ναού υπάρχουν στο αρχαιολογικό μουσείο της Κων/λης.
Ολόκληρο το σκήνωμα της Αγίας βρίσκεται σε ειδική λάρνακα στο νότιοανατολικό κλίτος του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού και πάντα "ακολουθούσε" το Πατριαρχείο σε κάθε του μετακίνηση και με περιπετειώδεις συνθήκες στα δύσκολα χρόνια μετά την άλωση, έως ότου εγκατασταθεί μονίμως στο Φανάρι. Το σκήνωμα της Αγίας μεταφέρεται  στον Σωλέα του ΠΠΝ δύο φορές τον χρόνο όπου εορτάζεται η μνήμη της Αγίας. Την 16ην Σεπτεμβρίου όπου τιμάται η μαρτυρική κοίμησή της και την 11ην Ιουλίου, όπου τιμάται το θαύμα της Αγίας κατά την Δ' Οικουμενική σύνοδο που έγινε στην Χαλκηδόνα. Πάντα ετιμάτο με ιδαιαίτερα λαμπρό τρόπο στο Φανάρι η Αγία. Και αυτό συνεχίζεται.
Από τους Βυζαντινούς χρόνους σπουδαίοι μελοποιοί συνέθεσαν μέλη των εν λόγω εορτών της Αγίας. Οι σπουδαίοι μελοποιοί Πέτρος ο Πελοποννήσιος και Ιάκωβος ο Πρωτοψάλτης, συνέθεσαν και αυτοί μέλη, ο καθένας εις το είδος τη μελοποιίας που κυρίως ακολούθησε, δηλαδή σε σύντομο στιχηραρικό μέλος ο Πέτρος και σε αργό ο Ιάκωβος. Βέβαια ο Διδάσκαλος Πέτρος έχει μελοποιήσει και ένα σπουδαίο και απαιτητικόν καλιφωνικόν μέλος γιά την Αγία. Πρόκειται γιά το απολυτίκιό της το οποίο μελοποίησε μελισματικά σε ήχο γ' και εκδόθηκε στον τρίτο τόμο της Μουσικής Πανδέκτης το 1851,στον οποίο περιέχονται μέλη εκ του μαθηματαρίου. 
Παραθέτουμε σήμερα στο μέλος του διδασκάλου Πέτρου τα δοξαστικά εσπερινού και όρθρου. Το μεν Δόξα των εσπερίων το ψάλλει ο Αρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Ε κ.Παν.Νεοχωρίτης. Το Δόξα των αποστίχων το ψάλλει ο Αρχων Λαμπαδάριος της Μ.Ε κ.Στ.Φλοίκος. Και το Δόξα των αίνων το ψάλλει ο διαχειριστής της σελίδας του ΟΦΕΛΠ Πρωτοψάλτης κ.Παν.Τζανάκος. Η ηχογράφηση των δοξαστικών του εσπερινού έγινε εν ώρα ακολουθίας την 15η Σεπτεμβρίου 2018 στον ΠΠΝ. Το δόξα των αίνων προέρχεται από παλαιότερη ηχογράφηση πάλιν εν ώρα ακολουθίας. Ως μουσικό κείμενο παραθέσαμε ενδεικτικά το εκ του Δοξασταρίου Πέτρου του 1820 κείμενο. Βέβαια οι Ψάλτες του ΠΠΝ το έψαλλαν ο μεν Πρωτοψάλτης από την εκδοχή Κηλτζανίδη ο δε Λαμπαδάριος από την εκδοχή Πρίγγου. Ολα όμως είναι Πέτρος. Χαίρετε εν ειρηνη.
1.- Δόξα εσπερίων:
2.- Δόξα αποστίχων:
3.- Δόξα αίνων:
ΟΦΕΛΠ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου