ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Φωτίζου-Φωτίζου-Θ' ωδή Πάσχα-(αντί Αξιον)-ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ Ερμηνεία:Παναγιώτης Νεοχωρίτης

Αποχαιρετώντας και την Αναστάσιμη περίοδο τού έτους 2016, αναρτούμε τον αντί Αξιον εστίν ψαλλόμενο ειρμό τής Θ' ωδής τού Πάσχα Φωτίζου-Φωτίζου, σε μελοποίηση τού Διδασκάλου Πέτρου,όπως εκδόθηκε στο Ειμολόγιό του στην νέα γραφή εκδόσεως 1825. Τον ερμηνεύει ο Τοποτηρητής Πρωτοψάλτης τού Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού Κων-πόλεως κ.Παναγιώτης Νεοχωρίτης. Η ηχογράφηση έγινε εν ώρα ακολουθίας στον ανωτέρω Ιερό Ναό την Κυριακή τού Τυφλού 5-6-2016. 
Θα θέλαμε να επισημάνουμε τά εξής:
Από περίπου την Κυριακή τών Βαϊων,οι αναρτήσεις μας σε μελοποιήσεις τού Διδασκάλου Πέτρου με ερμηνεία του Τοποτηρητού Πρωτοψάλτου τού Πατριαρχείου είναι τακτικές.Αυτό εμάς εδώ στον ΟΦΕΛΠ μας γεμίζει ικανοποίηση. Και αυτό επειδή οι αυτούσιες μελοποιήσεις τού Πέτρου, ασφαλώς με πρωτοβουλία τού ανωτέρω Πρωτοψάλτου, επανήλθαν στην κοιτίδα τους σε βαθμό και ρυθμό πού δεν τον είχαμε φανταστεί.Είναι τόσο σημαντικό αλλά και παιδαγωγικό συνάμα, από τα αναλόγια τού Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού να ερμηνεύονται μελωδήματα τού Διδασκάλου στην αυθεντική τους μεταφορά στην νέα μέθοδο,χωρίς περίεργες επεμβάσεις στην κλασική γραμμή ή εξεζητημένες αναλύσεις. Φέρουμε παράδειγμα τον σημερινό αντί Αξιον εστίν ψαλλόμενο ειρμό,αλλά και τούς ύμνους τής Κυριακής τού Παραλύτου και Σαμαρείτιδος πού αναρτήσαμε πού ψάλλονται όπως ο ειρμός. Παρατηρούμε ότι εψάλλησαν σχεδόν πανομοιότυπα στην μελοποίηση τού Πέτρου,χωρίς περίεργες ερμηνευτικές εξάρσεις στο "ερώ" ή στο "Ανέστη" που και μέσα στον Π.Π.Ν είχαν εισαχθεί από τούς προκατόχους Πρωτοψάλτες και πού καμία σχέση δεν είχαν φυσικά με την λιτή αλλά και συνάμα μεγαλοπρεπή μελοποίηση τού Πέτρου.Με λίγα λόγια βρίσκουμε το τελευταίο διάστημα τόσες ερμηνείες σε αυθεντικά μέλη τού Διδασκάλου,όσες δεν είχαμε βρεί σε παλαιές ηχογραφήσεις από το Φανάρι τα προηγούμενα εβδομήντα χρόνια.
Παραθέτουμε και μία χειρόγραφη καταγραφή τού Α' Δομέστικου Αγγέλου Βουδούρη επί Πρωτοψαλτείας Ι.Ναυπλιώτη πού καταγράφει πώς εψάλλετο την εποχή εκείνη από τους Πατριαρχικούς χορούς,όπου φυσικά "βλέπουμε" Πέτρο.
Ευχόμαστε να συνεχίσει αυτή την μεγάλη επαναφορά ο Τοποτηρητής Πρωτοψάλτης.
Χριστός Ανέστη-Καλή συνέχεια-Και τού χρόνου.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου