ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Τον Δεσπότην-(κατά τον ασπασμόν)-Μέλος αρχαίον-εξήγηση ΠΕΤΡΟΥ Ερμηνεία:Παναγιώτης Νεοχωρίτης

Κύκλος:Αρχαία μέλη εξηγηθέντα από Πέτρο Πελοποννήσιο

Ο Διδάσκαλος Πέτρος εκτός από το τεράστιο και πολύτιμο γιά την Ψαλτική Τέχνη μελοποιητικό του έργο,προσέφερε άλλη μία σπουδαία παρακαταθήκη. Εξήγησε από την παλαιά αρχαία γραφή στην δική του (η οποία είναι κατά βάσιν η μητέρα της σήμερον εν χρήσει μεθόδου που επινοήθηκε από τους τρείς) και τις περισσότερες σπουδαίες συνθέσεις τών μεγάλων και βασικών μελοποιών τής Ψαλτικής και προ τής αλώσεως έως και του Κουκουζέλη. Σε πάμπολλους κώδικες με την γραφή του συναντούμε την φράση "Κεκραγάρια κατ ήχον παλαιά άτινα εξηγήθησαν παρά τού Λαμπαδαρίου κυρ Πέτρου τού Πελοποννησίου" ή σε Ανοιξαντάρια μεγάλα κλπ κλπ. Μάλιστα στην κεντρική εικόνα της ιστοσελίδας μας φαίνεται μία τέτοια εξήγηση από κώδικα. Το ποία παλαιά μέλη εξήγησε αναφέρονται στο συνοπτικό σύγγραμμα τού Διαχειριστού τού ΟΦΕΛΠ με το έργο του Πέτρου πού αναρτήσαμε παλαιότερα Ε Δ Ω
Αποφασίσαμε μερικές από τις παλαιές σπουδαίες συνθέσεις πού εξήγησε ο Διδάσκαλος Πέτρος να τις μεταφέρουμε με ερμηνείες διαφόρων,όπου στο σχετικό βίντεο θα ακούγεται η ερμηνεία και θα φαίνεται τόσο η γραφή του Πέτρου,όσον και η εξήγηση στην σημερινή γραφή.
Ξεκινούμε με τον πλέον γνωστό σε όλους τούς Ψάλτες ύμνο "Τον Δεσπότην και Αρχιερέα" πού ψάλλεται κατά τον ασπασμόν τών εικόνων από τον μέλλοντα να λειτουργήσει Αρχιερέα. Ο εν λόγω ύμνος ψάλλεται μέχρι σήμερα σχεδόν αναλλοίωτος, εκτός από την επικρατήσασα άγνωστον από πότε, τακτική το ακροτελεύτιο "Εις πολλά...." να το ψάλλει ο αριστερός Ψάλτης σύντομο σε Β ήχο και όχι όπως είναι στο αρχικό αρχαίο κείμενο τού ύμνου.
Εχουν γραφεί πάρα πολλά γιά τις δυσκολίες τού εν λόγω ύμνου,γιά τα διαστήματα για τις φθορές και πολλά άλλα. Οι δε ηχογραφήσεις είναι αμέτρητες με όλων των ειδών ερμηνευτές και μάλιστα μερικές πολύ παλαιές.
Εμείς επιλέξαμε να τον παρουσιάσουμε με ερμηνεία τού Πρωτοψάλτου κ.Παναγιώτη Νεοχωρίτη,ο οποίος είναι τώρα Τοποτηρητής Πρωτοψάλτης τού Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού. Και την επιλέξαμε αφ' ενός επειδή πραγματικά ερμηνεύει με απόλυτη αυτοπεποίθηση αλλά και σεβασμό τον ύμνο,αναλύοντας πλήρως όλα τα σημαδόφωνα αλλά χωρίς υπερβολές και περιττές επιδείξεις και αφ' ετέρου επειδή είναι από "ζωντανή" ηχογράφηση εν ώρα ακολουθίας,εκεί στην ΚωνΠολη στον τόπο πού μελοποιήθηκε και πού εξηγήθηκε και ψάλλεται αιώνες τώρα.
Χριστός Ανέστη-Καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου