ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Χερουβικό σύντομο (της εβδομάδος)-Ηχος Δ' [αγια]- ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ Ερμηνεία:Θρασύβουλος Στανίτσας.

Αναρτούμε το σε ήχο Δ' [άγια] σύντομο χερουβικό σε μέλος του Διδασκάλου Πέτρου. Το εν λόγω χερουβικό προέρχεται από την Α' σειρά τών συντόμων χερουβικών πού έχει επικρατήσει να αποκαλούνται καί "της εβδομάδος" τα οποία μελοποίησε ο Διδάσκαλος γιά να ψάλλονται κατά τίς καθημερινές μη εορτάσιμες ημέρες τής εβδομάδος ήτοι: Την Δευτέρα σε Α ήχο. Την Τρίτη σε βαρύ. Την Τετάρτη σε Δ' άγια. Την Πέμπτη σε πλ.Δ'. Και την Παρασκευή σε πλ.Α'. Κατά τις Λειτουργίες τού Σαββάτου εψάλλετο συνήθως ως "απόδοση" χερουβικό στον ήχο τής προηγηθείσης Κυριακής.
Το ανωτέρω χερουβικό ερμηνεύει ο αείμνηστος Αρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης Εκκλησίας κυρ Θρασύβουλος Στανίτσας και προέρχεται από ηχογράφηση εν ώρα ακολουθίας μάλλον στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων κατά την δεκαετία του '80.
Η ανάρτηση πέραν της σπουδαίας ερμηνείας τού θαυμάσιου αυτού χερουβικού γίνεται και γιά δύο επιπρόσθετους λόγους:
Ο πρώτος επειδή αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν (κιόλας!!!!) τέσσερα χρόνια από την ίδρυση τού ΟΦΕΛΠ.Και ο δεύτερος προκειμένου να ευχηθούμε σε όλα τα μέλη καί τούς φίλους μας καλή Σαρακοστή με ευλογία δύναμη και καλά ψαλσίματα.
Καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ

Σημείωση (α) Διαχειριστού ΟΦΕΛΠ Παναγιώτη Τζανάκου
Θα ήθελα να επισημάνω ως προς την ερμηνεία τού ανωτέρω χερουβικού [το οποίο μάλλον έχει αναρτηθεί και αλλού στο διαδίκτυο γιατί το είχα ξαναακούσει] από τον αείμνηστο Δάσκαλο κυρ Θρασύβουλο τα εξής: Ο ερμηνευτής είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην τήρηση των γραμμών τού Πέτρου. Θα έλεγα σχεδόν μετροφωνικός.Και αυτό όχι επειδή δεν γνώριζε να κάνει αναλύσεις στα κλασικά μέλη,κάθε άλλο. Αυτό γίνεται επειδή συμμετέχουν και άλλοι στην ερμηνεία και ενδιαφέρθηκε γιά την πιστή τήρηση τού μουσικού κειμένου από όλους. Επίσης κάτι πού ό ίδιος επί λέξει πολλές φορές μού είχε αναφέρει μέ έμφαση "Ακου να σού πώ.Εγώ τον Πέτρο τον ξέρω όλον μα όλον απέξω.Και τα σύντομα και τα αργά μέλη του.Χωρίς Πέτρο ψάλτης δεν γίνεσαι". Τι άλλο να προσθέσω?? Αντε καλή Σαρακοστή και καλή δύναμη.
Π.Τζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου