ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Γεννητούρια


     Μου έλεγε κάποτε ο δάσκαλος μου, ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης κ. Τζανάκος Παναγιώτης: “Αν σηκωθείς και δεις πίσω απ την μάντρα τότε ο δρόμος δεν έχει γυρισμό”. Και πράγματι, ένα τέτοιο σήκωμα γέννησε τον Ο.Φ.Ε.Λ.Π., έναν δρόμο μακρινό και ασφαλή που οδηγεί ίσα πίσω στην παράδοση. Ζητούμενο ακριβό και δυσεύρετο, μα ζητούμενο. Όχι χωρίς λόγο.
            Ο Ο.Φ.Ε.Λ.Π., προσπάθεια διαδικτυακής ανάγνωσης της ακραιφνούς εκκλησιαστικής μουσικής παραδόσεως μέσα από το έργο του Λαμπαδαρίου Πέτρου, ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά και τώρα κοσμεί τον παγκόσμιο ιστοχώρο αφηγούμενος μιαν άλλη ιστορία μέσα στον ορυμαγδό της ελεύθερης διάδοσης κάθε λογής πληροφοριών. Καμάρι για τη Σπάρτη ο εμπνευστής και πρώτος διαχειριστής του Ο.Φ.Ε.Λ.Π. να είναι Λάκωνας, πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού, εμπνεόμενος από τον διδάσκαλο Πέτρο που στέκει απέξω ορθός στην προτομή του.
         Ο παγκόσμιος πλέον Ο.Φ.Ε.Λ.Π. γέννησε σε τοπικό επίπεδο τον Μουσικό Σύνδεσμο Λακωνίας “Πέτρος ο Πελοποννήσιος”. Ένας ιστορικός σύλλογος της Σπάρτης (αμιγώς συνδικαλιστικός - ιεροψαλτικός μέχρι πρότινος) πέρασε στα χέρια της νέας γενιάς μουσικών απλώνοντας το μουσικό του ενδιαφέρον σε όλο το φάσμα της ελληνικής – βυζαντινής μουσικής μας παράδοσης (εκκλησιαστικής και εξωτερικής).
         Το νέο αλλά και νεαρό στην ηλικία Διοικητικό Συμβούλιο επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε τον συντοπίτη μας διδάσκαλο Πέτρο στην τοπική κοινωνία αναδεικνύοντας το τεράστιο σε όγκο και σημασία έργο του μπας και βάλουμε ένα λιθαράκι επάνω στη μάντρα της ρωμαίικης παράδοσης μας.
         Ευχαριστούμε θερμά τον και χοράρχη του Συνδέσμου κ. Τζανάκο Παναγιώτη για τη στήριξη του και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ώστε να αναλάβουμε οι νεώτεροι ένα έργο βαρύ και δύσκολο. Σαν έχω γράψει και αλλού, “…δίχως έρωτα γέννα δε γεννιέται…”. Και ευτυχώς, μέσα στην κοσμοχαλασιά ένας έρωτας - αυτός για την τέχνη του Δαμασκηνού και του διδασκάλου Πέτρου - μπόρεσε να γεννηθεί και ύστερα με τη σειρά του καρπούς να γεννήσει…

Θεοδώρου Ευάγγελος

  

 


Μουσικός Σύνδεσμος Λα­κω­νί­ας
ΠΕΤΡΟΣΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ
Ἔτος Ἱδρύσεως: 1970



        ἀρ. πρωτ. 1                                Σπάρτῃ, τῇ  25/6/2014                                 



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


         Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος», η νέα γενιά μουσικών και φίλων της πατρώας ελληνικής μουσικής, με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί στην ετήσια εορτή του Συνδέσμου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου. Κατά την ημέρα εκείνη ιεροψάλτες, φιλόμουσοι/ες, φίλες/οι της παράδοσης και της τέχνης του τόπου μας θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στον Σύνδεσμο που κύριο στόχο έχει την ανάδειξη και διάδοση της πατρώας βυζαντινής – εκκλησιαστικής και κοσμικής - μουσικής.
Πρόγραμμα εορτής

         Την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 και ώρα 20:30 θα τελεστεί Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση στη προτομή του Πέτρου Πελοποννησίου στο Πάρκο Ευαγγελιστρίας, στη Σπάρτη. Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι θα μεταβούν στα γραφεία του Συνδέσμου, στην οδό Λυσάνδρου 3 στη Σπάρτη, όπου θα προσφερθεί κέρασμα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν στο Σύνδεσμο.



       Εξάλλου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος» συναντήθηκε με τους δύο Μητροπολίτες του Νομού Λακωνίας. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου επισκέφθηκαν κατά σειρά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο στο Επισκοπείο Σπάρτης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης στο Επισκοπείο Γυθείου. Οι δυο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον ιεροψαλτικό χώρο. Από τη μεριά τους και οι δυο Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες εξέφρασαν τη στήριξη τους στο έργο του Δ.Σ. για την προώθηση και προάσπιση της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής. 



         Τέλος ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου παρουσίασε στους Μητροπολίτες τα νέα μέλη του Δ.Σ., τα οποία είναι τα εξής:

1) Ευάγγελος Θεοδώρου, Λαμπαδάριος Μητροπολιτικού Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σπάρτης, Πρόεδρος
2) Ιωάννης Βούκλιζας, Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγ.Τριάδος Σελασίας, Αντιπρόεδρος
3) Κυριάκος Δερδελάκος, Πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Γυθείου, Γενικός Γραμματέας
4) Δημήτριος Αλατσάς, Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Σκάλας, Ταμίας
5) Αδαμαντία Μωυσάκου , Πρωτοψάλτρια Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Τραπεζοντής, Μέλος
6) Παναγιώτης Κοτσώνης, Δικηγόρος, Μέλος
7) Σταύρος Τούμπλης, Ελεύθερος επαγγελματίας, Μέλος



Διεύθυνση: Λυσσάνδρου 3 Σπάρτη 
τηλ: 6948 938070
e-mail: plakedaimonios@hotmail.com
Facebook/page: Μουσικός Σύνδεσμος Λακωνίας "Πέτρος ο Πελοποννήσιος"
 





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου