ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Περί νέων εκδόσεων βιβλίων Ψαλτικής

Παραθέτουμε ένα μικρό αλλά λίαν ωφέλιμο απόσπασμα βίντεο, το οποίον προέρχεται από συνέντευξη του τ.Αρχ. Πρωτοψάλτου της Μεγ. Εκκλησίας Λεωνίδα Αστέρη, που είχε μεταδόσει προ ετών η ΕΡΤ, στα πλαίσια της εκπομπής "ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ" πού παρουσίαζε επί σειράν ετών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος.
Στο εν λόγω βίντεο, ο σεβαστός Αρχων με ευθύτητα, σαφήνεια και εμπεριστατωμένα, επισημαίνει το πόσο κακό επιφέρουν στην Ψαλτική τέχνη οι εκδόσεις βιβλίων (και τελευταία οι ηλεκτρονικές εκδόσεις) διαφόρων,όπου παραθέτουν με δική τους αυθαίρετη διασκευή, τις καθιερωμένες κλασικές συνθέσεις επωνύμων καταξιωμένων παλαιών μελοποιών, όπως του Διδασκάλου Πέτρου που τον αναφέρει πρώτον.
Οφείλουμε να προσθέσουμε ότι ο σεβαστός Αρχων,ουδέν μουσικό βιβλίο ή κείμενο εξέδοσε και ακολούθησε επακριβώς αυτό που χαρακτηριστικά λέει στην συνέντευξη "Οι όποιες διασκευές κλασικής συνθέσεως εν ώρα ακολουθίας πρέπει να μένουν στο χειρόγραφο...."
Αν και δεν πρόκειται "να ιδρώσει το αυτί" των επίδοξων εκδοτών, αφού η διοικούσα Ελλαδική Εκκλησία δεν ασχολείται με την Ψαλτική γενικώς, ώστε να θέσει όρια και κανόνες γιά κάθε έκδοση βιβλίου η συλλογής, εμείς οφείλουμε να το επισημάνουμε παραθέτοντας το εν λόγω βίντεο.

Χαίρετε εν ειρήνη.Καλή δύναμη γιά όλο το Τριώδιο.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου