ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Κωνσταντινούπολη-Α' Προηγ.Θ.Λειτουργία 2017. Αγιος Νικόλαος Τοπκαπού.


Δύο εκ των διαχειριστών του ΟΦΕΛΠ, ο κ.Παναγιώτης Τζανάκος Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Σπάρτης και ο κ.Ευάγγελος Θεοδώρου Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αναλήψεως Ηρακλείου Κρήτης βρέθηκαν ένεκα λόγων εργασίας γιά λίγες μέρες στην Βασιλεύουσα.
Με την ευκαιρία της εκεί παραμονής των προσκλήθηκαν από τον σεβαστό και μουσικώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμο,επόπτη της περιφερείας Υψωμαθείων, να ψάλλουν κατά την Α' Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία πού θα γινόταν στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τόπ Καπού,  που είναι στα Βυζαντινά τείχη δίπλα από την εξακουστή πύλη του Αγίου Ρωμανού.
Πράγματι έψαλλαν με μεγάλη συγκίνηση και κατά το Πατριαρχικόν τυπικό. Κυριάρχησαν βέβαια τα μέλη του Διδασκάλου Πέτρου.Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει κάποιος τα παλαιά και πολυχρησιμοποιημένα λειτουργικά βιβλία, με τις σφραγίδες της Κοινότητας επάνω. Υποχρεωτικά αναλογίζεται ο καθένας πόσοι και πόσοι Ψάλτες κατέθεσαν την φωνή και την ψυχή τους βλέποντας τα ίδια αυτά βιβλία.

Στον ταπεινό και κατανυκτικώτατο Ιερό Ναό,προσήλθαν ο εψηφισμένος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ.Ιερόθεος, Ηγούμενος της Μονής Χρυσοβαλάντου Ν.Υόρκης με την συνοδεία του,οι Ιερείς της περιφέρειας και Ρωμιοί κάτοικοι.


Μετά την Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό γιά την πρώτη του μηνός Μαρτίου πού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, επακολούθησε μικρή δεξίωση με νηστήσιμα ΚΠολίτικα εδέσματα στην αίθουσα της Κοινότητος.


Σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερα συγκινητική, ομίλησε στους προσελθόντες Ρωμιούς (που συγκριτικά δεν ήταν και λίγοι σε σχέση με την καθημερινή μέρα και τις συνθήκες) πατρικά επ' ολίγον ο Σεβασμιώτατος επόπτης,αλλά και ο εψηφισμένος Επίσκοπος.
Παραθέτουμε ένα μικρό ηχητικό από την όλη ακολουθία.Περιέχει το "Κέλευσον" γιά τον ήχο που απήγγειλε ο κ.Θεοδώρου Ευάγγελος και το μαρτυρικό στιχηρό σε μέλος του Πέτρου που έψαλλε ο κ.Τζανάκος Παναγιώτης.
Χαίρετε εν ειρήνη.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου