ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Δημήτριος Νεραντζής και Πέτρος ο Πελοποννήσιος

Του (α) διαχειριστού ΟΦΕΛΠ Παναγιώτου Τζανάκου:
Ακουσα σήμερα τυχαία στο διαδίκτυο τον εκλεκτό Δάσκαλο και φίλο Αρχοντα Πρωτοψάλτη κυρ Δημήτρη Νεραντζή,όπως ερμήνευσε προχθές σε αγρυπνία στην Αγία Τριάδα Πειραιά γιά την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου,το σύντομο χερουβικό σε ήχο Α' του Διδασκάλου Πέτρου.
Το εν λόγω χερουβικό το έχουμε αναρτήσει ξανά με τον ίδιο στον κύκλο "Χερουβικά της εβδομάδος"  όπου στο σχετικό βίντεο το παραθέσαμε με την γραφή του Πέτρου.
Σήμερα αναρτώ και την ανωτέρω ερμηνεία με κείμενο της σημερινής γραφής από το Ταμείο Ανθολογίας του Γρηγορίου.Και αυτό γιατί όσο μεγαλώνει ο κυρ Δημήτρης τόσο...νοστιμίζει.
Είναι ίασις και ευφροσύνη ακοής να τον ακούς έτσι όπως απλά,αλλά με μεγαλοπρέπεια,κλασικά αλλά με Πατριαρχικές καταβολές,ερμηνεύει αυτό το Πέτρειον μελικό κομψοτέχνημα και ταυτοχρονα μνημείο-οδοδείκτη γιά τό τι είναι απλότητα και προσευχή στην μελοποίηση.
Ο άρχοντας κυρ Δημήτρης,που μού κάνει την τιμή να με αποκαλεί φίλο του και πού νοιώθω ιδιαίτερα τιμητικό τό ότι έχω ψάλλει αριστερά και μαζί του,προσφέρει ένα τεράστιο έργο με την ερμηνευτική τακτική του τα τελευταία χρόνια.Φέροντας στους ώμους του το βαρύ φορτίο της κληρονομιάς που παρέλαβε και αυτός από σπουδαίους δασκάλους,δείχνει τον δρόμο στούς νεώτερους τι και πώς πρέπει να ψάλλουν.Χωρίς ψαλτική έπαρση, χωρίς επιτήδευση, χωρίς διασκευές και καρατομήσεις των γνησίων μελών καί με ερμηνευτικές αναλύσεις χωρίς ακρότητες.

Τού εύχομαι να είναι υγιέστατος έως βαθυτάτου γήρατος γιά να προσφέρει στήν υπόθεση της ψαλτικής,παρ' ότι απεχώρησε έγκαιρα αξιοπρεπώς και σε πλήρη ακμή από την ενεργό ψαλτική δράση,αφού τόσο οι γνώσεις όσο και οι ερμηνείες του είναι πολύτιμη παρακαταθήκη.
Βιογραφικό του μπορείτε να δείτε   Ε Δ Ω






1 σχόλιο: