ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

πατήρ Γεώργιος Μπλάθρας.Πενήντα χρόνια ένας μουσικώτατος Κληρικός.




Σαν σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου του 1963,εγκαινιάσθηκε ένας από τους πρώτους-ίσως και ο πρώτος- στην Ελλάδα Ιερός Ναός επ' ονόματι του Αγίου Νεκταρίου, στην Συκέα Λακωνίας,κωμόπολη κοντά στην Μονεμβασία.
Για περισσότερες πληροφορίες περί του Ναού ΕΔΩ




Την ίδια μέρα στον εγκαινιασθέντα Ναό,χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κυρό Κυπριανό ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Μπλάθρας.
Ο παπαΓιώργης λοιπόν,όπως όλοι τον ξέρουν και τον προσφωνούν εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης,αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Λακεδαίμονος όπου είναι πασίγνωστος,έκλεισε σήμερα πενήντα [50] χρόνια κληρικός.Είναι πολλά χρόνια προϊστάμμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Σπάρτης και επίσης Πρωτοσυγκελεύων της Μητροπόλεως.







 Δεν είμαστε αρμόδιοι να αναφερθούμε στο Εκκλησιαστικό και πνευματικό του έργο ως κληρικός,αν και είναι αυταπόδεικτο από την αγάπη με την οποία τον περιβάλλει αφ΄ενός ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,οι συνεφημέριοί του,αλλά και ο λαός της Σπάρτης.
Ομως είναι επιτακτικό ως ΟΦΕΛΠ να τού ευχηθούμε γιά τα πενηντάχρονα της Ιερωσύνης του  υγεία μακροημέρευση και την άνωθεν ευλογία.Και αυτό επειδή ο παπαΓιώργης είναι επίτιμον μέλος του ΟΦΕΛΠ.
Μας συμπαραστάθηκε από την πρώτη στιγμή που του είπαμε την πρόθεσή μας γιά την δημιουργία του ομίλου.Δεν παραλείπει να μνημονεύει τον Διδάσκαλο Πέτρο στην Αγία Πρόθεση.Εχει τελέσει χρόνια τώρα πάμπολλες φορές επιμνημόσυνα τρισάγια γιά τον Πέτρο.Και δεν ξεχνά κάθε Μεγ.Τρίτη,μετά το τροπάριο της Κασιανής που ψάλλουμε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Σπάρτης [είτε το αργό,είτε το σύντομο], να ενημερώνει τους ενορίτες γιά τον Λακεδαιμόνιο Πέτρο και το τεράστιο έργο του.Μάλιστα επειδή είναι ιστοριοδίφης έχει αποκτήσει από πολλές πηγές πλήρη γνώση και του έργου και της αξίας του Πέτρου.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην επισημάνουμε ό,τι ο παπαΓιώργης είναι μουσικώτατος,με μελωδικώτατη στεντόρεια φωνή,με εκφωνήσεις απλές και λιτές αλλά και με ικανότητα να "ανταποκριθεί" σε κάθε ήχο ή τροπάριο όταν παρίσταται ανάγκη.Και πάνω απ' όλα συνενοήσιμος και φίλος των ψαλτών. Είναι ευλογία να συλειτουργεί κάποιος μαζί του.Επίσης θυμάται τα λόγια αλλά και τη μουσική από όλα σχεδόν τα παλαιά Μωραϊτικα δημοτικά τραγούδια και είχαν μοναδική εμπειρία όσοι έτυχε να τον ακούσουν να τα τραγουδά αυθεντικά και γνήσια.









Σήμερα λοιπόν ιδιαίτερα συγκινημένος,λειτούργησε στον ανωτέρω ιερό Ναό.
Μέλη του ΟΦΕΛΠ με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του Μητρ.Ναού Σπάρτης και ιδρυτικό μέλος του ΟΦΕΛΠ κ.Παναγιώτη Τζανάκο, τον συνόδευσαν και έψαλλαν με ιδιαίτερη χαρά και ευφρόσυνη διάθεση.
Παραθέτουμε κατωτέρω σε βίντεο ένα παλαιότερο ηχητικό με τον παπαΓιώργη.
Ψάλλει το "Θεοτόκε Παρθένε" της αρτοκλασίας.
Απλά σωστά και παραδοσιακά.
ΠαπαΓιώργη την ευχή σου.
ΟΦΕΛΠ







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου