ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Δόξα Σοι Κύριε & Εις πολλά έτη (μετά το Ευαγγέλιον) -ΠΕΤΡΟΥ Ερμηνεία:Γρηγόριος Ζάρκος.

Ενεκα της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος παρουσιάζουμε, ως εόρτιον αντίδωρον,την ερμηνεία δύο πασίγνωστων ύμνων της Θείας Λειτουργίας.
Πρόκειται γιά το "Δόξα Σοι Κύριε δόξα Σοι",που ψάλλεται αμέσως μετά την απαγγελία του Ευαγγελίου,καθώς και το "Εις πολλά έτη Δέσποτα",όταν λειτουργεί Αρχιερεύς.
Οι συγκεκριμένοι ύμνοι  "ταλαιπωρούνται" δυστυχώς από πολλούς Ιεροψάλτες,οι οποίοι όταν τούς ψάλλουν επιδίδονται σε άσκοπες υψιφωνίες καθώς και σε εισαγωγή εξωτερικών μουσικών θέσεων.
Ο Διδάσκαλος Πέτρος έχει προσφέρει εις κοινήν ωφέλειαν την μελοποίηση και αυτών των δύο ύμνων,σε ήχο τέταρτο-αγια εκ του ΔΙ με την ενέργεια του κλιτού,ή κατά το κλιτόν όπως έλεγαν οι παλαιοί.
Αυτή η μελοποίηση δεσμεύει τον ερμηνευτή στο να μην εκτραπεί σε αυτά που προανεφέρθησαν.Πρόκειται όμως -όσο και αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται απλή- γιά μία δύσκολη μελοποίηση που απαιτεί μελέτη και σωστά ακούσματα.
Γιά τούς λόγους αυτούς επιδιώξαμε σίγουρη ερμηνευτική λύση.Και μας την προσέφερε, όπως κάθε φορά που του το ζητάμε, ο φίλος του ΟΦΕΛΠ και ικανώτατος Πρωτοψάλτης κ.Γρηγόριος Ζάρκος.
Τον ευχαριστούμε και πάλιν ιδιαιτέρως.
Ευχόμαστε σε όλους σας καλό τριήμερο.
ΟΦΕΛΠ

Τα σχετικά βίντεο με την ερμηνεία και το μουσικό κείμενο θα βρείτε:

1- Γιά το   Δόξα Σοι                     Ε Δ Ω 

2- Γιά το   Εις πολλά έτη             Ε Δ Ω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου