ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης: Ιδού οι αποδείξεις................

    Στην προηγούμενη ανάρτησή μας παραπέμπαμε σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνεντευξη του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγ.Τριάδος Χάλκης Μητροπολίτου Προύσσης Ελπιδοφόρου.
    Και απόψε εντελώς τυχαία βρήκαμε Ε Δ Ω  μία ανάρτηση σε άλλη ιστοσελίδα που ονομάζεται "Φως Φαναρίου" και είναι αποκλειστικά γιά ειδήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχου,η οποία έρχεται να συμπληρώσει "εν τη πράξει" αυτά που ανέφερε περί λειτουργικής τάξεως και παράδοσης ο Ηγούμενος,με άλλον τρόπο,άλλον Μητροπολίτη και από τον πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό, προχθές την Μεγάλη Δευτέρα εσπέρας.
    Ως γνωστόν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος,δεν βρίσκεται ως συνήθως αυτές τις ημέρες στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό,αλλά στην γενέτειρά του νήσο Ιμβρο.Ετσι στον Πατριαρχικό Ναό αναπληρούται από  τον ορισθέντα ως Πατριαρχικό Επίτροπο κατά την τάξιν,Μητροπολίτη Καλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο.
    Τι παρατηρούμε στο κατωτέρω βίντεο???
α] Ο Πατριαρχικός επίτροπος χοροστατεί από το παραθρόνιο.Κατά την τάξιν.
β] Ο ίδιος ψάλλει την Θ' ωδήν σε σωστή χρονική αγωγή, και κατά την τάξιν τον ειρμό της ωδής "η τον αχώρητον Θεόν..." στο αργό ειρμολογικό μέλος του Λαμπαδαρίου Πέτρου.Μάλιστα αν προσέξει κάποιος το σημείο,ο Διάκονος τού προσκομίζει κάποιο μουσικό βιβλίο,από όπου την ψάλλει.
γ] Το εξαποστειλάριον το ψάλλει και τις δύο φορές στο αργό και αυθεντικό μέλος πάλιν του Πέτρου Λαμπαδαρίου.Και κατά την γνώμη μας ήταν ατόπημα το ότι έψαλε ο Λαμπαδάριος το β' σύντομο (όχι βέβαια την γνωστή κανταδούλα).Μάλλον όφειλε να απαντήσει και αυτός με το αργό.
δ] Το "κέλευσον" προ του πασαπνοαρίου.Απλά σεμνά και χαμηλόφωνα.Μία άκόμη μακραίωνη ψαλτική παράδοση.Οχι ντελάληδες. 
   Εν κατακλείδι.
   Μέσα σε ένα βιντεάκι 5' λεπτών,φανερώθηκε η συνέχεια μιάς μακραίωνης ψαλτικής τάξεως και παραδόσεως.Με όλους, Αρχιερείς, Ιερείς, Διακόνους, Αρχοντες Ιεροψάλτες να την ακολουθούν.Εκεί στο φτωχό από περιττές μαγαλοπρέπειες Φανάρι.
Και είναι λίαν διδακτικό.Αλλά καί εισάγον σε σκέψεις γιά τα εγχώρια κρατούντα.....
ΟΦΕΛΠ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου