ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

    Στην πολύ καλή ιστοσελίδα εκκλησιαστικών και όχι μόνον ειδήσεων, απόψεων, ενημερώσεων και πολλών άλλων "Πεμπτουσία" δημοσιεύθηκε Ε Δ Ω μία ενδιαφέρουσα άμα τε και συγκινητική συνέντευξη του Ηγουμένου της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγ.Τριάδος Χάλκης Κων-πόλεως Μητροπολίτου Ελπιδοφόρου.
    Μεταξύ άλλων απάντησε και σε ερώτημα ως ακολούθως περί της τάξεως των ακολουθιών τόσο στην Ιερά Μονή,όσο και στην Κων-πολη γενικότερα:

<<Π: Ποιες διαφορές θα συναντήσει ο Έλληνας προσκυνητής στην Πατριαρχική τάξη, σχετικά με την ελλαδική;
Σ.Ε.: Η Πατριαρχική τάξη γενικά δεν είναι πομπώδης, όπως θα περίμενε κανείς από ένα θεσμό σαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι βέβαια εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπής, αλλά η μεγαλοπρέπεια αυτή πηγάζει από την ιεροπρέπεια στις κινήσεις και από την κατάνυξη στη στάση των λειτουργούντων, από τη λιτή και αρχαία βυζαντινή μελωδία των ιεροψαλτών, απαλλαγμένη από ανατολίτικες υπερβολές και από δυτικίζοντα ολισθήματα. Εμείς στην Πόλη ποτέ δεν διερωτώμεθα πως τελείται η μία η η άλλη ακολουθία. Ούτε υπάρχει διαφοροποίηση στην ακολουθούμενη τάξη στη μία η την άλλη ενορία, στη μία η την άλλη Μητρόπολη. Η τάξη που θα τηρηθεί δεν επαφίεται στις προτιμήσεις η στη διάθεση του προεξάρχοντα. Γνωρίζουμε όλοι τι και πότε και πως πρέπει να γίνει. Είναι η δύναμη της ζωντανής συνέχειας της παραδόσεως, της τάξεως, που ποτέ δεν διεκόπη, αλλά μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, όπως η αποστολική διαδοχή.>>

Γιά την επισήμανση
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου