ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αρχοντες Πρωτοψάλτες-Λαμπαδάριοι Πατριαρχικών Αναλογίων. Η αλυσίδα διαδοχής[Α]

   -Παρουσιάζουμε ανωτέρω έναν πίνακα,στον οποίο φαίνονται κατά σειράν διαδοχής οι Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι των Πατριαρχικών αναλογίων,από την εποχή του Δανιήλ Πρωτοψάλτου και του Λαμπαδαρίου Πέτρου,έως το 1965,όπου έχουμε πλέον πολλά ηχητικά ακούσματα από τον Πατριαρχικό Ναό για εξαγωγή συμπερασμάτων.
   -Γνωρίζουμε πως από αυτή την ψαλτική εποχή και μάλλον από Πατριαρχική επιταγή,άρχισε η μέχρι και σήμερα διατηρούμενη νεώτερη ψαλτική μελοποιϊα στά του Αναστασιματαρίου και Στιχηραρίου κυρίως.
    -Από τον ανωτέρω πίνακα διαφαίνεται σαφέστατα το άρρηκτον της διαδοχής.Δηλαδή Δομέστικος-Λαμπαδάριος- Πρωτοψάλτης.
    -Από τον Πρωτοψάλτη Δανιήλ έως τον Πρωτοψάλτη Στανίτσα στο δεξιό Πατριαρχικό αναλόγιο ανήλθαν δεκατέσσερις [14] συνολικά Πρωτοψάλτες.
    -Από αυτούς ελάχιστοι δεν είχαν προηγουμένως χρηματίσει Λαμπαδάριοι.
    -Από τον Λαμπαδάριο Πέτρο έως τον Νικ.Δανιηλίδη στο αριστερό Πατριαρχικό αναλόγιο ανήλθαν δεκαέξ [16] συνολικά Λαμπαδάριοι.Εξ αυτών οι περισσότεροι προηγουμένως είχαν χρηματίσει Δομέστικοι Α και Β.Και μετεξελίχθησαν οι περισσότεροι σε Πρωτοψάλτες.
    -Γνωρίζουμε απο Πατριαρχικές εγκυκλίους και άλλες μαρτυρίες,ό,τι το Πατριαρχείο γενικά,αλλά και οι υπηρετούντες τα Πατριαρχικά αναλόγια ειδικά ,ήταν ιδιαίτερα συντηρητικοί ως προς την οποιαδήποτε και από οποιονδήποτε αλλοίωση των ασματομελωδούμενων στον Πατριαρχικό Ναό.Κάτι που απεδείχθη πολύτιμο στην διατήρηση και διάσωση τόσο των εκεί επιλεγμένων και καθιερωθέντων μελών,όσο και του Πατριαρχικού ύφους.
     -Εκ των ανωτέρω ασφαλέστατα συνάγεται το συμπέρασμα πως πέραν των όποιων προσωπικών παρεμβάσεων των εκάστοτε Πατραρχικών οφικιάλων ψαλτών [φωνητικές ικανότητες-φιλόδοξες νέες μελοποιήσεις κλπ], τα πατροπαράδοτα με όλη τη σημασία της λέξεως μέλη,το Πατριαρχικόν ύφος,οι χρονικές αγωγές και η τάξις των ακολουθιών,παρέμειναν ίδια.Εστω και με μικρές απώλειες.
     -Είναι ευτύχημα σήμερα,να μπορεί ο με οποιονδήποτε τρόπο και για κάθε λόγο,ασχολούμενος με την Εκκλ. Βυζαντινή ψαλτική,να διαβάζει είτε από κώδικες,είτε από τα πρώτα τυπωμένα μουσικά βιβλία-τα και γνήσια βεβαίως- μουσική που διατηρείται ακόμη ζωντανή.
     -Είναι όμως καθήκον του καθενός  να σεβασθεί τα παραδοθέντα προς κοινήν ωφέλειαν από τους αείμνηστους  μελοποιούς.
     -Μπορεί να μην υφίσταται σήμερα σε ισχύ καμία Πατριαρχική ή άλλη εγκύκλιος με περιορισμούς και κατευθύνσεις-αν και μάλλον θα ωφελούσε-,απαιτείται όμως πνεύμα παιδείας για ενσυνείδητο αυτοσεβασμό αυτών των επωνύμων συνθέσεων.Που συνετέθησαν με το κερί.Με σκλαβιά.Με φτώχεια.Αλλά καθαγιάσθηκαν στα Πατριαρχικά αναλόγια.Και πέρασαν σε μας έχοντας ψαλλεί άπειρες φορές από γίγαντες της τέχνης.
     -Θα επανέλθουμε στο παρόν θέμα,με ηχητικές συγκρίσεις και αποδείξεις που υφίστανται,από εποχής Ι.Ναυπλιώτη έως σήμερα.
Ο.Φ.Ε.Λ.Π
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου