ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Χερουβικόν-(αργόν)-Ηχος Γ-ΠΕΤΡΟΥ. Ερμηνεία:Παναγ.Τζανάκος-Ευρ.Τσολακίδης

Αναρτούμε ερμηνεία του αργού χερουβικού σε ήχο τρίτο, μέλος του Διδασκάλου Πέτρου, όπως εψάλη χθές 31 Μαρτίου 2019 Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Υψωμαθείων Κων/λεως.
Λειτουργεί ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ Μάξιμος, που είναι επόπτης της περιφέρειας Υψωμαθείων, Κοντοσκαλίου και Βλάγκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/λεως, ο οποίος είναι μουσικολογιώτατος, κατηρτισμένος μουσικά και απόλυτα προσηλωμένος στην Πατριαρχική τάξη, αφού εχρημάτισε γιά πολλά χρόνια Μέγας Αρχιδιάκονος. Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης της περιφέρειας και διαχειριστής της ιστοσελίδας μας κ.Παναγιώτης Τζανάκος. Συμψάλλει ο Λαμπαδάριος της περιφέρειας κ.Ευρυσθένης Τσολακίδης.
Να επισημάνουμε κάτι ως προς τα αργά χερουβικά του διδασκάλου Πέτρου. Οποιος έχει την δυνατότητα -το προνόμιο θα λέγαμε- να έχει το περιθώριο από τον εκάστοτε λειτουργό να τα ψάλλει εν ώρα ακολουθίας, αμέσως αντιλαμβάνεται την τεράστια μουσική τους αξία. Είναι μελοποιημένα απολύτως γιά την ώρα και την σημασία του κύκλου του χερουβικού ύμνου. Χωρίς ακρότητες, χωρίς περιθώρια επίδειξης και κομπασμού από τον οποιονδήποτε ερμηνευτή, χωρίς τρίγοργα και δίγοργα και σχεδόν καθόλου φθορές. Από αυτά τα χερουβικά προήλθαν και τα πασίγνωστα και χιλιοψαλλόμενα σύντομα χερουβικά του Πέτρου τα αποκαλούμενα "Της εβδομάδος" και σε αυτά μεταγενέστεροι μελοποιοί, όπως ο Γρηγόριος και ο Θεόδωρος Φωκαεύς στηρίχθηκαν στα υπ'αυτών μελοποιηθέντα χερουβικά με εισαγωγές των γνωστών "Τριάδι" κλπ κλπ. Μεχρί σήμερα στον ΟΦΕΛΠ έχουμε αναρτήσει τα σε πρώτο, τρίτο και βαρύ ήχο. Επιδιώκουμε να βρούμε ερμηνείες εν ώρα ακολουθίας και ευελπιστούμε να τα συγκεντρώσουμε όλα. Καλή συνέχεια της Μ.Τεσ/στής και καλή δύναμη.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου