ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Τυπικά Πέτρου & Δύναμις Συνειθισμένον. Θρ.Στανίτσας-Νικ.Ξύδας-Πρίγκηπος 1963

Αναρτούμε τα Τυπικά της Θ.Λειτουργίας στην μελοποίηση του Διδασκάλου Πέτρου καθώς και το Δύναμις του Τρισαγίου γνωστόν ως "Το Συνειθισμένον" μέλος αρχαίον το οποίον μετέγραψε εις την γραφήν του ο Πέτρος και εξ αυτής μεταγράφηκε  εις την σημερινήν εν χρήσει μέθοδον, όπως τα έψαλλαν το 1963 στην νήσο Πρίγκηπο ο αείμνηστος Αρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Ε κυρ Θρασύβουλος Στανίτσας και ο επίσης αείμνηστος  Πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων κυρ Νικόλαος Ξύδας.

Αμφότερες οι εν λόγω ηχογραφήσεις προέρχονται από έναν δίσκο ακτίνας (cd) που εξέδοσε η Ιερά Μητρόπολις Πριγκηποννήσων με ολόκληρη την ακολουθία που έγινε την Κυριακή των Πατέρων του 1963,όπου χοροστάτησε ο τότε Σεβ/τος Μητροπολίτης Πριγκ/σων Δωρόθεος, λειτούργησε ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Αθ.Τσούμαρης και Διάκονος τότε ο σήμερον Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος π.Γεωρ.Τσέτσης.
Σημείωση (α) Διαχειριστού ΟΦΕΛΠ Παν.Τζανάκου:
Για τον αείμνηστο κυρ Θρασύβουλο Στανίτσα έχουν γραφεί πάμπολλες βιογραφίες είναι γνωστός σε όλους και είναι περιττό να γράψω κάτι ακόμα.Ομως με την παρούσα ηχογράφηση είναι ευκαιρία να γράψω μερικά βιογραφικά στοιχεία γιά τον αείμνηστον Νικόλαο Ξύδα. Και αυτό γιατί ακούγοντάς τον αμέσως μάς μεταφέρει στον παλαιό Κ/Πολίτικον τρόπο εν τω ψάλλειν,με το ιδιάζον ύφος και την μεγαλοπρέπεια, στοιχεία που πλέον είναι δυσεύρετα ή εξέλιπον οριστικά.
Ο κυρ Νικόλαος Ξύδας ήταν γέννημα θρέμμα παιδί της Πριγκήπου. Γεννήθηκε το 1908 και απεβίωσε πλήρης ημερών το 1997.Υπήρξε μαθητής του Κων/πολίτου Πρωτοψάλτου Δημήτρη Στρατόπουλου.
Εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία στο Εμίνονου





Στην παρούσα φωτογραφία (από κοπή Βασιλόπιτας) εικονίζονται πέραν των κληρικών και οι Ψάλτες της Πριγκήπου, οι οποίοι είχαν και άλλα καθήκοντα απέναντι στην κοινότητα και ήταν μέρες που η Πρίγκηπος είχε ακόμα μεγάλο αριθμό ομογενών μονίμων κατοίκων. Την φωτό μας παρεχώρησε η δραστήρια σημερινή πρόεδρος της Κοινοτητος,ελλογ. δίδα Αγνή Νικολαϊδου, θυγατέρα του τότε προέδρου.
Εψαλλε σε διάφορες εκκλησίες -κυρίως στην Χάλκη και στην Πρίγκηπο- είτε ως αριστερός είτε ως Πρωτοψάλτης. Ηταν δραστήριο μέλος τόσο στα κοινοτικά της Πριγκήπου, όσον και στα ψαλτικά της Κ/πολης.Είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις και με τους δύο περίφημους αείμνηστους Αρχοντες Πρωτοψάλτες που μεσουράνησαν τον προηγούμενο αιώνα Κων/νο Πρίγγο και Θρασύβουλο Στανίτσα.
Παρατίθενται και δύο ιδιόγραφα σημειώματά του στα οποία αναφέρει και τους ψάλτες που έψαλλαν στην Πρίγκηπο αλλά και την δική του ψαλτική πορεία. Και είναι τόσο μα τόσο συγκινητικό να τελειώνει το σημείωμά του με την φράση "Από εξι χρονών που είπα τον Απόστολο των Χριστουγέννων,έψαλλα 80 χρόνια που φαίνεται ρεκόρ.Εψαλλα τον Θεόν μου έως που υπήρξα".
Πρός το τέλος της ψαλτικής του δραστηριότητος και της ζωής του τιμήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων με το οφίκιο του Αρχοντος Πρωτοψάλτου της Μητροπόλεως.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι τις πληροφορίες, όλα τα παραπάνω στοιχεία γιά τον Ν.Ξύδα αλλά και την ηχογράφηση, μου τα παρεχώρησε ως μνημόσυνόν του, ο μουσικολογιώτατος Σεβ/τος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.κ.Στέφανος,ο οποίος υπήρξε μαθητής του και αριστερός του Ψάλτης στην Πρίγκηπο γιά περίπου μία τριετία και που μάλλον συνεχίζει την παράδοση που αναφέρει ότι η Μητρόπολίς του ήταν "Γη φιλόμουσων και φιλοπρόοδων λογάδων και εκκλησιαστικών ανδρών του Ρωμαίϊκου γένους...".

Ολόκληρη η ηχογράφηση σε δύο μέρη υπάρχει στην ιστοδιεύθυνση Ε Δ Ω


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου