ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Πέτρος Βυζάντιος-Αργή Δοξολογία Ηχος Β'. Μουσικά κείμενα και ηχητικό.

Ο Πρωτοψάλτης Πέτρος ο Βυζάντιος ο επονομασθείς και φυγάς,ήταν μαθητής του Πέτρου Πελοποννησίου. Οταν ο Διδάσκαλός του απέθανεν τον διεδέχθει εις την θέσιν του Λαμπαδαρίου με Πρωτοψάλτη τον περιώνυμο Ιάκωβο τον Πελοποννήσιο.Εν συνεχεία διεδέχθει και αυτόν εις την θέσιν του Πρωτοψάλτου το έτος 1802 και παρέμεινεν Πρωτοψάλτης της Μ.Ε έως το έτος 1804 όπου άκων απεχώρησε και κατέφυγε εις Χερσώνα εξ ού και ¨φυγάς". Ο ίδιος όμως πάντοτε επιθυμούσε να τον προσφωνούν "μαθητή",από απέραντο σεβασμό που έτρεφε γιά τον Διδάσκαλό του Πέτρο.
Γιά το έργο και τον βίο του είναι εύκολο να βρεί όποιος ενδιαφέρεται πολλά στοιχεία στο διαδίκτυο.Στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπάρχουν μερικά βασικά Ε Δ Ω   
Την 19/5/2017 στον Αγ.Γεώργιο/Ροτόντα Θεσ/κης,έγινε μία μουσικολογική σπουδή αφιερωμένη στον Πέτρο Βυζάντιο.Ο επίκουρος Καθηγητής του Τμ.Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ.Εμμανουήλ Γιαννόπουλος παρουσίασε το θέμα "Η μουσική δράση του Πρωτοψάλτου της Μ.Ε Πέτρου Βυζαντίου" και μεταξύ τού όλου έργου του παρουσίασε και μία ανέκδοτη αργή Δοξολογία σε ήχο Β' μελοποιηθείσα από τον Πέτρο Βυζάντιο την οποία ανεύρε σε κώδικα με την παλαιά γραφή τού Πέτρου. Την εξήγηση στην εν χρήσει σήμερα μέθοδο έκανε ο ίδιος του δε ασματικού ο συνάδελφός του κ.Θωμάς Αποστολόπουλος.
Στην εκδήλωση ερμηνεύτηκε -μεταξυ άλλων μελών- και η εν λόγω Δοξολογία από χορό Ψαλτών υπό την διεύθυνση και διδασκαλία του Αρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.Ε κ.Παναγιώτου Νεοχωρίτου.
Ζητήσαμε από τον λίαν αγαπητό Καθηγητή κ.Γιαννόπουλο τα μουσικά κείμενα τόσο στην αρχική παλαιά γραφή όσο και στην νέα για κοινόν όφελος ο οποίος ευγενέστατα μας τα παρεχώρησε για ανάρτηση από την σελίδα του ΟΦΕΛΠ.Τα κοινοποιούμε και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.
ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΗΧΟΣ Β-ΠΕΤΡΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ=παλαιά γραφή
ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΗΧΟΣ Β-ΠΕΤΡΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ=νέα γραφή
Επίσης παραθέτουμε και την ιστοδιεύθυνση όπου παρατίθεται σε βίντεο η ερμηνεία της εν λόγω Δοξολογίας  Ε Δ Ω
Από την πρώτη ματιά στην εν λόγω ανέκδοτη αργή Δοξολογία, διακρίνεται έντονα ο απλός και άνευ ακροβασιών τρόπος μελοποίησης του Διδασκάλου Πελοποννήσιου Πέτρου,κάτι που απολύτως έχει ενστερνισθεί και ο μαθητής Βυζάντιος Πέτρος.
Να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές της Μουσικολογικής σπουδής.Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα ζωογόνες και χρήσιμες γιά την Ψαλτική.
Χαίρετε εν ειρήνη.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου