ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Κων/Πολη Εισόδια Θτκου Πέραν 21-11-2016 Χερουβικό αργον Κων/νου-ΑΓΙΑ-[ερμ.Παν.Νεοχωρίτης]


Κύκλος:Ηχητικά από χορούς τού Π.Π.Ν

Γιά όσους δεν το γνωρίζουν ο Καθεδρικός Ναός τής Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως είναι ο περιώνυμος και λίαν επιβλητικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πέραν.Και κατά την μεγάλη αυτή εορτή δεν χοροστατεί απλά ο Αρχιεπίσκοπος Κων/πόλεως πού είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά λειτουργεί μαζί με συνοδικούς Ιεράρχες.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο φιλόλογος και συγγραφέας κ.Θ.Κοροβίνης: 
"Η λατρεία της Παναγίας, Πολιούχου της πρώην Βασιλεύουσας, διαρκεί αιώνες, από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα στην Πόλη. Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου Πέρα υποβάλλει άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα και βαθιά ενδοσκοπική διάθεση στον επισκέπτη, τον εκκλησιαζόμενο, τον προσκυνητή. Ναός πολύπαθος, είχε 50 χρόνια να συντηρηθεί αλλά μετά την αποκατάστασή του από τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη βόμβας στο γειτονικό Βρετανικό Προξενείο το 2003 και την ολοκλήρωση των εργασιών της συντήρησής του, παραδόθηκε σε κατάσταση λαμπρή.Είναι ο πρώτος ναός της ελληνορθόδοξης κοινότητας που οικοδομήθηκε μόλις άρχιζε ο εκσυγχρονισμός της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Χτίστηκε με φερμάνι του σουλτάνου Σελίμ του Γ΄ τον Ιούνιο του 1804 με αρχιτέκτονα τον Χατζή Κομνηνό, ο οποίος επιμελήθηκε των επισκευαστικών εργασιών του καμένου Παναγίου Τάφου. Σύμφωνα με την παράδοση το κτίσμα ανοικοδομήθηκε κατά την διάρκεια μιας νύχτας με πάνδημη εθελούσια συνδρομή των ενοριτών.Είναι μία τεράστια πεντάκλιτη βασιλική με μπαρόκ τέμπλο και εικονογράφηση με θεματολογία δανεισμένη από την Παλαιολόγεια περίοδο της Μονής της Χώρας. Το 1867 προστέθηκε μία νέα είσοδος προς την Μεγάλη Οδό του Πέρα, και 6 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1873, δημιουργήθηκε πρόσθετη είσοδος προς την Στοά Χατζόπουλου. Έτσι, σήμερα η προσβασιμότητα προς τον ναό είναι τριπλή."

Περισσότερα και πολλές φωτό μπορεί να βρεί όποιος επιθυμεί   Ε Δ Ω  και   Ε Δ Ω


Από την Λειτουργία που με λαμπρότητα τέλεσε ο Παναγιώτατος Οικ.Πατριάρχης προχθές στην ανωτέρω λαμπρά πανήγυρη παραθέτουμε το ψαλλέν από τον Τοποτηρητή τής Πρωτοψαλτείας τού ΠΠΝ Πρωτοψάλτη κ.Παναγιώτη Νεοχωρίτη αργόν χερουβικόν,σε ήχο Δ [αγια] τού Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου. Ωρισμένες συντμήσεις έγιναν γιά να συμπορευθεί με την μεγάλη Είσοδο. Συνέψαλλον εκτός των βοηθών του και οι παρευρεθέντες Ψάλτες της Κων/Πόλεως κ.Χατζόπουλος και ο Πρωτοψάλτης τού Ναού κ.Παριζιάνος,αμφότεροι οφικιάλιοι τού Οικ. Πατριαρχείου.
Σπουδαία μέλη μέσα στην παράδοση και το κλίμα τού Πατριαρχικού ψαλτικού ύφους και ήθους και πού σίγουρα θα έψαλλε μέσα στον περίλαμπρο αυτόν ναό και ο περιώνυμος μελοποιός και Πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος ο Βυζάντιος.
Καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου