ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Κράτημα τεριρεμ-Ηχος πλ.Α ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ με εισαγωγικό ταξίμι Ερμηνεία με Πολίτικη λύρα:Χρήστος Ψωμιάδης

Κάθε χρόνο κατά την εορτή τού Αποστόλου Πέτρου,στην ιστοσελίδα τού ΟΦΕΛΠ εις ένδειξη τιμής και μνήμης πρός τον Διδάσκαλο Πέτρο, αναρτούμε κάποια σύνθεσή του. Εφέτος έχουμε κάτι το διαφορετικό,ιδιαίτερο και λίαν ενδιαφέρον.
Πρόκειται γιά το κράτημα "τεριρεμ" σε ήχο πλ.Α' πού μελοποίησε ο Διδάσκαλος και πού βρίσκεται στο Καλοφωνικόν Ειρμολόγιον. Ομως η ιδιαιτερότητα οφείλεται στο ότι ερμηνεύεται με μουσικό όργανο και συγκεκριμένα με Πολίτικη λύρα,ένα όργανο μιάς ιδιαίτερης κατηγορίας εγχόρδων,με ανατολικό ηχόχρωμα και σπάνια μελωδικότητα.Το ερμηνεύει ο φίλος τού ΟΦΕΛΠ Πρωτοψάλτης τού Νιχωρίου τής ΚωνΠολης και Καθηγητής τής μουσικής κ.Χρήστος Ψωμιάδης.
Πρό τής ερμηνείας τού κρατήματος ακούγεται ένα εισαγωγικό ταξίμι με Τανμπούρ πού αποδίδει ο κ.Hasan Kiris.Συνοδεύουν επίσης η κ.Μαρίνα Λιόντου-Mohamend με Ούτι και ο κ.Νίκος Βαρελάς στα κρουστά. Η όλη ηχογράφηση έγινε στο Αμφιθέατρο Τελετών τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατά την πτυχιακή παράσταση ερμηνείας τού ερμηνευτού.Επισημαίνουμε την εξαιρετική μίξη τών οργάνων,την λεπτότητα ερμηνείας και διαστημάτων και την παράξενη αίσθηση χαρμολύπης πού δημιουργεί τό όλον άκουσμα.Ο ρυθμός είναι στα 4/4 μετ' εξαιρέσεων.
Στο βίντεο φαίνεται το μουσικό κείμενο στην νέα γραφή.Παραθέσαμε παραπάνω και το μουσικό κείμενο στην γραφή τού Πέτρου. Επίσης και μία αποψινή φωτό από την προτομή του στο πάρκο Ευαγγελιστρίας στην Σπάρτη. 

Σημείωση Διαχειριστού ΟΦΕΛΠ Παναγιώτη Τζανάκου:
Ο φίλος Χρήστος Ψωμιάδης είναι κατ' αρχήν και πάνω απ' όλα μουσικός. Από μικρός καταγίνεται με την μουσική και τα μουσικά όργανα.Κατάγεται από την Αρδασσα Πτολεμαϊδος.Ξεκίνησε την Ψαλτική από 12 χρονώ.Σε ηλικία 20 χρονώ πήρε δίπλωμα Καθηγητού μουσικής από το ωδείο.Τελείωσε και την ανωτέρα εκκλησιαστική σχολή Θεσ/κης.Εκανε μεταπτυχιακό στην Ψαλτική στο Ωδείο Αθηνών και επίσης αποφοίτησε από το τμήμα μουσικής επιστήμης και τέχνης τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας.Πολίτικη λύρα ξεκίνησε με τον Σωκράτη Σινόπουλο. Και συνεχίζει την τελειοποίησή του σε αυτή στην ΚωνΠολη,όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια,όπου και ψάλλει ως Πρωτοψάλτης στο πασίγνωστο Νιχώρι.Επίσης έχει διδάξει και σε μουσικά σχολεία από το 2002 έως το 2011.Τέλος συμμετέχει σε διάφορες παραστάσεις με μουσικά σχήματα τόσο στην ΚΠολη όσο και στην Ελλάδα.Πάνω απ' όλα θέλω να επισημάνω την απέραντη αίσθηση σεβασμού πού διαπίστωσα ότι τρέφει γιά τον Πέτρο από τις πολλές συζητήσεις πού κάναμε.Γιά την παρούσα ερμηνεία του ένα θα πώ. Βάλτε ακουστικά και ακούστε τη. Θα νοιώσετε την αύρα τού Βοσπόρου να πλημυρίζει το είναι σας.Χρήστο νάσαι πάντα καλά και κάθε επιτυχία στούς στόχους σου. Π.Τζ
Καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου