ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Νυν αι δυνάμεις (Προηγιασμένης) Ηχος πλ.Β ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ Ερμηνεία:Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου-Φωκαεύς

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναρτούμε μίαν εισέτι ερμηνευτική προσέγγιση τού αντί χερουβικού ψαλλομένου κατά τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες ύμνου "Νυν αι δυνάμεις....", στην αυθεντική μελοποίηση σε ήχο πλ.Β' τού Διδασκάλου Πέτρου.
Και αναφέρουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση επειδή η εν λόγω ερμηνεία μάς φέρνει πολύ πίσω στα  χρόνια πού η διδασκαλία γινόταν πρόσωπο με πρόσωπο Διδασκάλου και μαθητού, σε ένα δωμάτιο ή κελί, με μία λάμπα και ένα παλαιό τριμένο κλασικό βιβλίο. Οπου έψελνε το μάθημα και ο δάσκαλος γιά να το ακούσει ο μαθητής. Και να καταλάβει έλξεις αναλύσεις ποιοτικά σημάδια και όλα αυτά τα μυστικά τής Ψαλτικής τέχνης.Που δεν μαθαίνονται ούτε με πιάνα ούτε όλοι μαζί.
Ακούμε λοιπόν τον περίφημο Δάσκαλο τής Ψαλτικής, αείμνηστο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου-Φωκαέα τον κ.Καθηγητή όπως τον ήξεραν όλοι εκεί στο ιστορικό Ελληνικό Ωδείο οδός Διδότου, μαθητή τού Κων/νου Ψάχου, να ερμηνεύει από τον Πρωγάκη το "Νυν αι δυνάμεις..." τού Πέτρου και παρ' ότι σε μεγάλη ηλικία με μία αύρα Ιωνίας αφού ήταν από την Φώκαια τής Μ.Ασίας. Η ηχογράφηση έγινε με πολύ απλό μαγνητοφωνάκι εποχής 1975 στο απλό δωμάτιο-κελάκι πού για πάρα πολλές δεκαετίες διέμενε εκεί στο Μετόχι του Παν.Τάφου στην περιοχή Πλάκας Αθηνών, όπου και έψαλλε τόσο γλυκά και προσευχητικά επίσης γιά πολλά χρόνια στον Ι.Ναό Αγίων Αναργύρων πού βρίσκεται εντός του περιβόλου τού Μετοχίου. Η προσφώνηση στην αρχή είναι από τον ίδιο.
Εχουμε αναρτήσει και παλαιότερα ηχητικά με τον ίδιο. Επίσης έχουμε αναφέρει και πολλά βιογραφικά του  Ε Δ Ω
Μία άλλη,ίσως ανεπανάληπτη,πλευρά της Ψαλτικής.
Καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου