ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Ετήσια εορτή και κοπή πίτας.

Χθές 2-1-2016 στην αίθουσα τού Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" έγινε μία λιτή απλή και σύντομη εορτή γιά την νέα χρόνιά, όπου συμμετείχαν τα μέλη τού εν λόγω Συνδέσμου τα οποία είναι και μέλη ή φίλοι τού ΟΦΕΛΠ.

Φυσικά όλα σχεδόν τα ερμηνευθέντα μέλη,ήταν συνθέσεις τού Διδασκάλου Πέτρου τού Λακεδαιμονίου.
Από την εν λόγω εορτή παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες, καθώς και το συνοδευτικό κείμενο πού έγραψε ο πρόεδρος τού Συνδέσμου κ. Ευάγγελος Θεοδώρου και αναρτήθηκε στην σελίδα τού Συνδέσμου.
Επίσης αναρτούμε και ένα βίντεο με μία γλαφυρή ψαλτική ανάμνηση πού παρουσίασε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας μας και χοράρχης τού Συνδέσμου Πρωτοψάλτης κ.Παναγιώτης Τζανάκος.
Καλή χρονιά.Καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ 
Ετήσια εορτή – κοπή βασιλόπιτας
Εχθές, 2 Ιανουαρίου 2016, ο Σύνδεσμος μας πραγματοποίησε την ετήσια γιορτή παράλληλα με την εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, στα γραφεία του Συνδέσμου. Σε μια λιτή, χωρίς πολλές προετοιμασίες εκδήλωση, ο Σύνδεσμος παρουσίασε τη γιορτή υπό τον τίτλο «Από τη Βηθλεέμ στον Ιορδάνη» και κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος ευλόγησε την βασιλόπιτα. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν επίκαιρα κείμενα και ύμνοι του Δωδεκαημέρου. Αφηγήτρια, η νεαρή δικηγόρος κ. Αγγελέτου Ελένη, και χορωδοί παλαιοί και νέοι ψάλτες της Λακωνίας υπό την διεύθυνση του Χοράρχη και Πρωτοψάλτη κ. Τζανάκου Παναγιώτη.

Η αφήγηση περιελάμβανε κείμενα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Φώτη Κόντογλου και του Προέδρου του Συνδέσμου Ευάγγελου Θεοδώρου. Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης εψάλησαν συνθέσεις του Λαμπαδαρίου Πέτρου και της πατριαρχικής μουσικής παράδοσης. Για πρώτη φορά εφέτος νεαροί ψάλτες απέδωσαν μονοφωνικά ύμνους του δωδεκαημέρου και αξίζει να αναφερθούν ονομαστικά καθώς αποτελούν το ελπιδοφόρο ψαλτικό μέλλον της Λακωνίας. Ερμήνευσαν κατά σειρά οι:
Καρκαμπάσης Γεώργιος, πρωτοψάλτης Μαγούλας
Μωυσάκου Αδαμαντία, πρωτοψάλτρια Τραπεζοντής
Γρίβας Αθανάσιος, εξυπηρετεί το αναλόγιο Παρορίου
Δερδελάκος Κυριάκος, πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ναού Μητροπόλεως Μάνης
Γιάνναρης Νικόλαος, λαμπαδάριος Κοκκινόραχης
Βούκλιζας Ιωάννης, πρωτοψάλτης Σελλασίας.

Για πρώτη φορά εφέτος οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μουσικά κείμενα μέσω ψηφιακού προβολέα και έτσι να έχουν μια άμεση επαφή με την εκκλησιαστική μας μουσική.
Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την βασιλόπιτα και στον χαιρετισμό του απηύθυνε ενθουσιώδης ευχές προς τον Χοράρχη κ. Τζανάκο Παναγιώτη για την συμβολή του στο έργο του Συνδέσμου καθώς και για την πρωτοψαλτία του στον Μητροπολιτικό Ναό. Συνεχάρη την αφηγήτρια καθώς και τους χορωδούς, ιδιαίτερα των μονοφωνάρηδες, προτείνοντας επισήμως υποτροφία για έναν νέο ψάλτη που θα αντιπροτείνει ο Σύνδεσμος την οποία θα υποστηρίξει μέχρι και για πανεπιστημιακές σπουδές!
Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο βραδιά, το λόγο πήρε ο Χοράρχης περιγράφοντας χαριτωμένες ψαλτικές στιγμές του παρελθόντος σκορπίζοντας το γέλιο στους παρευρισκόμενους. 
Κλείνουμε παραθέτοντας ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Προέδρου ευχόμενοι στα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου Χρόνια Καλά!
«…Αυτή η διαχρονία είναι που ενδιαφέρει και τον Μουσικό Σύνδεσμο Λακωνίας “Πέτρος ο Πελοποννήσιος”. Η ανίχνευση, μελέτη και ανάδειξη των στοιχείων εκείνων της ψαλτικής τέχνης που περιγράφουν γλαφυρά την εκκλησιαστική αλλά και εξωτερική μουσική μας παράδοση. Στην εφετινή εορταστική μας εκδήλωση, επιχειρήσαμε ένα πάντρεμα του λόγου και της μουσικής ικανό να υπερθεματίσει υπέρ του επιχειρήματος πως η ενασχόληση με την παράδοση δεν είναι οπισθοδρόμηση σε μιαν αόριστη αξία του παρελθόντος, αλλά απεναντίας είναι πρόταση που κοιτά κατάματα το μέλλον, είναι πρόταση ικανή να οδηγήσει σε μέλλον δημιουργικό. Παπαδιαμάντης, Κόντογλου και Λαμπαδάριος Πέτρος «λόγω πλέκοντες εκ λόγων μελωδίαν» αφηγήθηκαν απόψε, κάλλη έντεχνα, έναν τρόπο γνωριμίας με τον εντός ημών άνθρωπο ακριβώς εκεί που βρίσκεται η ελληνικότητα ενός πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου