ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Κοινωνικόν Κυριακής Αγίων Πάντων-ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ Ερμηνεία:Αγγελος Διαμαντόπουλος

Ο Διδάσκαλος Πέτρος ο Πελοποννήσιος έχει μελοποιήσει το Κοινωνικό πού ψάλλεται την Κυριακή των Αγίων Πάντων [ενίοτε και σε άλλες εορτές] "Αγαλλιάσθε δίκαιοι εν Κυρίω, τοίς ευθέσι πρέπει αίνεσις-Αλληλούϊα" σε τρείς διαφορετικές και θαυμάσιες εκδοχές, μία σε ήχο πλ.Α και δύο σε ήχο πλ.Δ'. 
Παλαιότερα αναρτήσαμε τίς δύο μελοποιητικές εκδοχές. Την πρώτη σε πλ.Α ήχο Ε Δ Ω  με τον Πρωτοψάλτη Δημήτριο Σκρέκα και την δεύτερη σε πλ.Δ ήχο  Ε Δ Ω  με τον Πρωτοψάλτη Χαράλαμπο Συμεωνίδη.
Σήμερα αναρτούμε και την τρίτη εκδοχή σε ήχο πλ.Δ'. Την ερμηνεύει ο φίλος τού ΟΦΕΛΠ και  Πρωτοψάλτης τού Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υδρας κ. Αγγελος Διαμαντόπουλος. 
Πρό τού Αλληλούϊα ζητήσαμε από τον ερμηνευτή και μας έψαλλε (ευκαιρίας δοθείσης) και το ομόηχο κράτημα τού Διδασκάλου, πού περιέχεται στο Καλοφωνικό Ειρμολόγιο. Ως σπουδή.
Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Καλή συνέχεια 
ΟΦΕΛΠ

Σημείωση [α] Διαχειριστού ΟΦΕΛΠ Παναγιώτου Τζανάκου:
Ο φίλος Πρωτοψάλτης Αγγελος είναι ένας σπουδαγμένος και ψαγμένος μουσικός και τής Ψαλτικής και τής εν γένει Ελληνικής και Ανατολικής μουσικής. Προέρχεται από μουσική οικογένεια αφού τόσο η μητέρα του Ευγενία όσο και  η θεία του πασίγνωστη τραγουδίστρια Τασία Βέρρα τον γαλούχησαν στα ακούσματα τής Δημοτικής μας παράδοσης.Ξεκίνησε παιδιόθεν εκμάθηση Βυζ.μουσικής στην εξαδέλφη του Ξένη Μακρυγιάννη (νυν Ηγουμένη Μελάνη). Μαθητής τού Γυμνασίου έλαβε πτυχίο Ιεροψάλτου από τον Διδάσκαλό του Πρωτοψάλτη Πατρών Σπύρο Γεωργακόπουλο και αργότερα ως φοιτητής δίπλωμα Βυζ.Μουσικής. Παρακολούθησε και άκουσε πολλούς γνωστούς Πρωτοψάλτες και στην Αθήνα αρχικά και στην Πάτρα μετέπειτα όπου μετακόμισαν οι γονείς του. Από μαθητής και φοιτητής [έχει σπουδάσει μηχανολόγος], έψαλλε σε διάφορες Εκκλησίες των Πατρών και ως Λαμπαδάριος και ως Πρωτοψάλτης. Από το έτος 2002 ψάλλει ως Πρωτοψάλτης τού Μητροπολιτικού Ναού Υδρας. Ο φίλος Αγγελος διαθέτει μία γλυκύτατη ευλίγιστη φωνή. Εκτός από την ψαλτική ασχολείται και με το τραγούδι. Μάλιστα κατά καιρούς ηχογραφεί με περίτεχνο και πληρέστατο τρόπο και αναρτά στο διαδίκτυο, διάφορα Δημοτικά και Ανατολίτικα τραγούδια. Οσον αφορά την ερμηνεία του στο ανωτέρω αναρτηθέν κλασικό μάθημα τού Πέτρου. Το "κοίταξε" με την δική του ερμηνευτική οπτική. Δεν προσπάθησε να μιμηθεί κανέναν και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα.Και πολύ ψυχή. Και αυτό εγώ προσωπικά το εκτιμώ ιδιαίτερα. Γιατί αυτό παρέχει το κλασικό μέλος και ο Πέτρος. Σού δίνει την δυνατότητα να είσαι ο εαυτός σου,μέσα βέβαια στα πλαίσια των κανόνων τής Ψαλτικής. Οσον αφορά στην εκτέλεση τών ποιοτικών σημαδίων, στις φθορές [πού εδώ ο Πέτρος έχει...αρκετές] και στην χρονική αγωγή νομίζω η επάρκειά τού ερμηνευτού είναι καταφανής. Φίλε Αγγελε νάσαι καλά. Π.Τζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου