ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΜΥΣΤΡΑΣ-Παλαιολόγεια 2015.

Ο Μουσικός Σύνδεσμος Λακωνίας "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" κλήθηκε φέτος να ψάλλει κατά τον Ορθρο, την Θεία Λειτουργία και το εν συνεχεία μνημόσυνον γιά τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κων/νο τον Παλιολόγο και τούς πεσόντας κατά την αποφράδα ημέρα της αλώσεως πού -όπως κάθε χρόνο- τελούνται στον Μητροπολιτικό Ναό εντός του κάστρου τού Μυστρά.Πράγματι κλιμάκιο της χορωδίας τού Συνδέσμου τα οποία είναι και μέλη τού ΟΦΕΛΠ έψαλλαν λίαν επιτυχώς. Αυτονόητον ότι τα περισσότερα από τα ψαλλέντα ήταν συνθέσεις τού Διδασκάλου. Μάλιστα εψάλλει ολόκληρο το Κοινωνικό της Αναλήψεως στην ανυπερβλητη μελοποίησή του. Κοινοποιούμε κατωτέρω ένα θαυμάσιο οδοιπορικό πού συνέγραψε ο πρόεδρος τού Συνδέσμου και συντάκτης τού ΟΦΕΛΠ κ. Ευάγγελος Θεοδώρου, μαζί και με μερικές φωτογραφίες.
Γιά περισσότερες φωτογραφίες όποιος επιθυμεί μπορεί να δεί στην ηλεκτρονική σελίδα τού Συνδέσμου στην ιστοδιεύθυνση:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.347545875429925.1073741837.267553716762475&type=1

Καλή συνέχεια
ΟΦΕΛΠ
Παλαιολόγεια 2015. Ένας ακόμα Μάης, μια ακόμα πένθιμη ανάμνηση της αποφράδας 29ης του 1453. Το ξημέρωμα, βρήκε τα μέλη της επ’ αναλογίω χορωδίας του Συνδέσμου υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Τζανάκο Παναγιώτη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέσα στην καστροπολιτεία του Μυστρά.


Μαζί και η γιαγιά Αντωνία, η ευλαβέστατη γηραιά Μυστριώτισσα που με τη μαγκουρίτσα της ήρθε με τα πόδια από το χωριό όπως κάνει χρόνια τώρα να προσευχηθεί για τον συντοπίτη της Κωνσταντίνο τον ΙΑ’. 


Και ίσως να ήταν από τις λίγες ψυχές που σήμερα πενθούσε και προσευχόταν στο βαθμό που της πρέπει της ημέρας.
Ανάμεσα στα άγχη, τις επισημότητες και τις χρονομετρημένες ψαλτικές υποχρεώσεις, ο νους – έστω για λίγο – ταξίδεψε νοητά στις ιερές όσο και δραματικές στιγμές της στέψης του τελευταίου των Αυτοκρατόρων στον ίδιο αυτό ναό που βρισκόμασταν σήμερα. Στέψη που έμελλε να αποδειχθεί νεκρικός στολισμός και πομπή επιτάφιος για τον τελευταίο των πραγματικά μεγάλων της Αυτοκρατορίας.
Η ακολουθία, που υπέγραψε συνθετικά ο Λαμπαδάριος Πέτρος – ο συντοπίτης του Κωνσταντίνου που μεγαλούργησε στην Πόλη σε χρόνια πένθιμα, ολοκληρώθηκε με το μνημόσυνο στον Αυτοκράτορα και όλους όσους η 29 Μαΐου 1453 βρήκε να κείτονται νεκροί στα τείχη της Βασιλεύουσας. Για πρώτη φορά και ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας έδωσε το παρόν, για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος θυμήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο τον μάρτυρα του 14ου αιώνα η θυσία του οποίου νοηματοδότησε επινίκια την κοσμο-ιστορική ήττα.
Στο άγαλμα του κάτω από τον περήφανο και νεφελώδη Ταΰγετο γράφτηκε η τελευταία πράξη τού σημερινού εορτασμού - Εορτασμός; φευ - και μένει μόνο να φανεί αν και πόσοι θα κρατούν στις καρδιές το ιερό σκήνωμα του μαρμαρωμένου και αιώνιου βασιλιά…


Eυαγγέλου Θεοδώρου. Προέδρου Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας

‘‘Πέτρος ο Πελοποννήσιος’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου