ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Προσοχή στις διάφορες αναρτώμενες μουσικές συλλογές & ακολουθίες.

Είχαμε και παλαιότερα ασχοληθεί με το θέμα και είχαμε επισημάνει την ύπουλη και αδυσώπητη φθορά πού υφίστανται τα κλασικά μέλη από τις αναρτώμενες σε διάφορες ψαλτικές  ιστοσελίδες στο διαδίκτυο από πολλούς επίδοξους μελοποιούς και .... ιντερνετογράφους (κατά το ...κωδικογράφος), μουσικές συλλογές ή μουσικές ακολουθίες κάθε εορτής ή Κυριακής ή ακόμα και μουσικών βιβλίων όπως π.χ Εσπερινού Ορθρου Θ.Λειτουργίας Μεγ.Εβδομάδος κλπ. Δυστυχώς το εν λόγω ...θεάρεστο έργο συνεχίζεται ακάθεκτο με ραγδαία αυξανόμενη τάση και όλα τα νέα μέσα τεχνολογίας όπως "μελωδοί" "φασματογράφοι" καί πολλά άλλα τίθενται πλέον στην διάθεσή τους γιά καλύτερη... ισοπέδωση τών όποιων κλασικών μελών απέμειναν ακόμα απείραχτα. Βλέπετε οι εν λόγω επίδοξοι ηλεκτρονικοί κωδικογράφοι δεν αρκούνται στην ηλεκτρονική γραφή τών κλασικών μελών όπως είναι, αλλά δυστυχώς επιδίδονται σε διασκευές και δήθεν ωραιοποιήσεις κατά το δοκούν και καταφέρνουν να κάνουν αυτά τα κλασικά και αναλλοίωτα γιά αιώνες μέλη αγνώριστα. Μάλιστα γιά το ...σπουδαίο έργο τους, επικαλούνται άλλοι ότι τα παραδίδουν γιά να έχουν καθαρή καί ευανάγνωστη γραφή (αλλά γεμάτα με προσωπικές τους... χειροδικίες), άλλοι ότι είναι γιά προσωπική τους χρήση ( και τότε γιατί δεν τα κρατάνε γιά τον εαυτό τους στο τάμπλετ τους χωρίς να τα αναρτούν διαφημίζοντάς τα), άλλοι ότι δήθεν μεταφέρουν το ύφος και τον τρόπο ερμηνείας κάποιας σχολής και άλλοι γιά να προσθέσουν (γεμίσουν μάλλον) τα κλασικά μέλη με υφεσοδιέσεις και άλλα μη ενεργά σημαδόφωνα λές και οι παλαιοί δεν γνώριζαν τις υφεσοδιέσεις. Τώρα βέβαια αν αυτούς τούς επίδοξους κωδικογράφους τούς βάλλεις να σού μελοποιήσουν έναν απλό στίχο σίγουρα θα τρέχεις να γλυτώσεις από τις ...ικανότητές των.
Ολες οι εν λόγω ενέργειες είναι εντελώς αυθαίρετες επεμβάσεις (κοινώς παραχαράξεις) στα κλασικά μέλη είναι χωρίς την έγκριση κανενός, αφού οι μέν μελοποιοί ( οι οποίοι αν έζων αποκλείεται να επέτρεπαν τέτοιες επεμβάσεις στα έργα τους) έχουν από αιώνων αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, η δε διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος δείχνει ουδόλως να ενδιαφέρεται -αν και θα μπορούσε- να θέσει αυστηρά πλαίσια και κανόνες γιά τούς Ιεροψάλτες τών Ιερών Ναών της, δηλαδή ποία βιβλία θα χρησιμοποιούν στα αναλόγια, όπως έγινε επί αιώνες στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας σχεδόν αλώβητο και το "ρεπερτόριο" μελών και το ύφος.
Το όλον θέμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο ειδικά γιά τούς νεοεισερχόμενους στην ψαλτική οι οποίοι είναι άπειροι στα ψαλτικά και οι περισσότεροι εξ αυτών χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες χωρίς όμως να μπορούν να διακρίνουν τις αλλοιώσεις των γνησίων μελών. 
Θεωρήσαμε καθήκον μας να επισημάνουμε τα παραπάνω προκειμένου να ενημερωθούν οι φίλοι τού ΟΦΕΛΠ και της ιστοσελίδας μας ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με τις διάφορες ιντερνετικές αναρτήσεις ακολουθιών, συλλογών κλπ κλπ. Αναλλοίωτα κλασικά βιβλία υπάρχουν σε πολλές εκδόσεις στο διαδίκτυο τα οποία εύκολα και εντελώς δωρεάν μπορούν να τα κατεβάσουν.
Ασφαλώς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν γραφεί με ηλεκτρονική γραφή καί έχουν αναρτηθεί καί σπουδαία κλασικά βιβλία όπως π.χ το Αναστασιματάριο και Δοξαστάριο τού Διδασκάλου Πέτρου, το Αναστασιματάριο τού Πρίγγου κ.α εντελώς αναλλοίωτα αλλά ευανάγνωστα και στην πασίγνωστη ψαλτική ιστοσελίδα "Ψαλτολόγιο" και πρέπει να επαινέσουμε τούς πονήσαντες. Αλλά δυστυχώς είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Και εμείς ως ΟΦΕΛΠ αναρτήσαμε εδώ αναλλοίωτο το κλασικό Τριώδιο, σελιδοποιήσαμε γιά Τάμπλετ μερικά κλασικά και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε όσο μας επιτρέπει ο χρόνος.
Θα ήταν ευχής έργον όλα τα κλασικά βιβλία σιγα-σιγά να αναρτηθούν ευανάγνωστα και σελιδοποιημένα, κάτι πού προτρέπουμε να επιδοθούν οι αναρτώντες συνεχώς με τόσο ζήλο προσωπικές τους συλλογές και επιλογές και η προσφορά τους αυτή εκτός από ωφέλιμη θα είναι και διαχρονική. Αλλά και γιά "επίκαιρες" ακολουθίες (Κυριακής ή εορτών) όταν τις αναρτούν ας επιλέγουν κλασικά και καθιερωμένα μέλη.
Βέβαια και εν κατακλείδι εάν ερωτώμεθα αν τρέφουμε ελπίδες "θεραπείας" τού φαινομένου, ευθαρσώς θα απαντούσαμε.. ουδεμία. Ομως οφείλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη και τούς φίλους μας γιά το όλον αυτό θέμα, πράττοντες στοιχειωδώς το αυτονόητο κι ο Θεός ας βάλλει το χέρι του.....
Καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου