ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Μεγάλη εβδομάδα στον Ο.Φ.Ε.Λ.Π

   Αρχίζουμε με τις ευχές μας.

Ο ΟΦΕΛΠ εύχεται εγκαρδίως σε όλα τα μέλη τούς φίλους και τους αναγνώστες της ιστοσελίδας του,καλή μεγαλοβδομάδα και καλή Ανάσταση.Στους δε ψάλτες καλή δύναμη και καλά ψαλσίματα,με σοβαρότητα και πολύ....Πέτρο.

   Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι καθ΄όλη την διάρκεια της μελισματικής αυτής εβδομάδας,έχουμε επιλέξει και θα αναρτήσουμε βασικά και κύρια μέλη σε μελοποίηση φυσικά του Διδασκάλου.Θα τα αναρτούμε με τον ίδιο συνήθη τρόπο που πρώτοι εμείς καθιερώσαμε, (δηλαδή κάθε μέλος σε βίντεο με το μουσικό κείμενο, ώστε να ακούει και να βλέπει κάθε ενδιαφερόμενος τον τρόπο ερμηνείας των ψαλτών ερμηνευτών),όπου εκτός από ευφρόσυνη ακοή είναι ταυτόχρονα και μαθητεία.
  Οι καθημερινές αναρτήσεις θα αφορούν την ακριβώς προηγούμενη ημέρα.Και αυτό επειδή οι περισσότεροι φίλοι-ερμηνευτές Ψάλτες,ηχογραφούν τα "Πέτρεια διακονήματα" εν ώρα ακολουθίας στις Εκκλησιές που ψάλλουν.Και μας τα στέλνουν μετά με μέϊλ γιά να τα αναρτήσουμε.
   Θα ήταν παράλειψή μας,να μην επισημάνουμε κάτι που αφορά γενικά τις μελοποιήσεις της μεγάλης εβδομάδος.
Ακούμε και βλέπουμε (μάλλον κατακλυσθήκαμε),από μουσικά βιβλία μεγάλης εβδομάδος.Εκδόσεις  καλωπισμένες,πλήρεις κειμένων,μελών,τυπικά με γραφές ηλεκτρονικές,χειρόγραφες κλπ κλπ κλπ.
Θα προτείναμε στον καθένα να κάνει μία απλή έρευνα.Ολες μα όλες,πάνω από ποσοστό 80% περιστρέφονται στις αρχικές αυθεντικές μελοποιήσεις του Πέτρου.Και αυτό δεν είναι κακό.Ομως δυστυχώς οι πλείστοι των "εκδοτών-μελοποιών" έχουν βάλλει (αυθαίρετα βέβαια) το "διασκευαστικό" χεράκι τους.Αλλος τα προσαρμόζει ή τα διασκευάζει στο ύφος του, άλλος στο λαρύγγι του και άλλος στις ματαιοδοξίες του. Απλοί Ψάλτες (κάθε ποιότητος και ικανότητος) έγιναν μελωδοί και Μαϊστορες.
Μοναδική εξαίρεση κατά την γνώμη μας, είναι μόνο ένα νεώτερο μουσικό βιβλίο μεγάλης εβδομάδος.Αυτό του Πρωτοψάλτου Κων/νου Πρίγγου.Είναι κατά βάσιν όλο στηριγμένο πάνω στις μελωδίες του Πέτρου,με έμφαση στον ρυθμό και σε ωρισμένα μελισματικά σημεία.Πολλές φορές ερμηνευτές μας,ψάλλουν κάποιο μέλος από την έκδοση του Πρίγγου και στο βίντεο εμείς βάζουμε μουσικό κείμενο από το Δοξαστάριο του Πέτρου.
  Γιά την τελευταία ημέρα της μεγάλης εβδομάδος,σας φυλάμε και μία σπουδαία μουσική έκπληξη,ως μελισματιική κατακλείδα.
  Και πάλιν ολόθερμες ευχές.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου