ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Δόξα αίνων Ε' Κυριακής των Νηστειών-ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ Ερμηνεία:Στυλιανός Κοντακιώτης

   Αναρτούμε το Δοξαστικό των αίνων της Ε' Κυριακής των Νηστειών "Ουκ εστιν η βασιλεία του Θεού βρώσις και πόσις....",σε ήχο στιχηραρικό Α', στην αυθεντική μελοποίηση του Διδασκάλου.
   Το ερμηνεύει ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου κ.Στυλιανός Κοντακιώτης, με πλήρη σεβασμό τόσο στην μελωδία όσο και στο ήθος του ήχου.
   Η ηχογράφηση έγινε εν ώρα ακολουθίας,στον ανωτέρω Ιερό Ναό.
   Τον ευχαριστούμε πολύ.Και του ευχόμαστε καλή δύναμη.

Υ.Γ-Το μουσικό κείμενο είναι από το πρώτο Δοξαστάριο εκδ.1820,όπως μετέγραψε σε ηλεκτρονική μορφή ο κ.Χρίστος Τσακίρογλου.

ΟΦΕΛΠ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΦΕΛΠ:
Η αρχική μελοποίηση στο σύντομο στιχηραρικό μέλος-είδος μελοποίησης του παραπάνω θαυμάσιου Δοξαστικού,είναι φυσικά του Διδασκάλου.Ομως αυτή την λιτή προσευχητική μελοποίηση,την έχουν δυστυχώς "ταλαιπωρήσει" με αυθαίρετες διασκευές πολλοί νεώτεροι ψάλτες [και ουχί μελοποιοί], οι οποίοι βασιζόμενοι πάνω στην αρχική απλή μελωδία, προσθέτουν φθορές, υψιφωνίες και περιττά ποικίλματα, χωρίς καν ούτε τα νοήματα που περιέχονται στον σπουδαίο αυτόν ύμνο να υποψιάζονται (ή να υπολογίζουν), αλλά ούτε και να αναρωτιούνται γιά ποίο λόγο ο κορυφαίος μελοποιός της νεώτερης μελοποιητικής περιόδου το μελοποίησε τόσο λιτά και απλά.Και είναι κρίμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου