ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ενα φωνητικό ντοκουμέντο από Ι.Ναυπλιώτη.

   Το μέλος του ΟΦΕΛΠ,ο φίλος και εξαίρετος Πρωτοψάλτης άμα τε και Λακεδαιμόνιος κ.Γεώργιος Ντόβολος,που επανειλλημμένα έχει ερμηνεύσει από την παρούσα ιστοσελίδα μέλη του Πέτρου,ανέβασε προ ημερών στο κανάλι του στο YouTube,ένα πολύτιμο ηχητικό ντοκουμέντο.Συγκεκριμένα ο πάλαι ποτέ Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Ιάκωβος Ναυπλιώτης,ψάλλλει τον α' πόδα από το αργό "Τη υπερμάχω" [τό οποίο ας υπενθυμίσουμε ότι ο Διδάσκαλος Πέτρος το έφερε από την παλαιά γραφή στην δική του και το περιέσωσε,όπως και πάρα πολλά άλλα] και είναι η πρώτη φορά που ακούγεται.
   Μάλιστα ο φίλος Γεώργιος-ορθότατα,παρουσίασε το σπάνιο αυτό ηχητικό διαμάντι με οπτικοακουστικό τρόπο [βίντεο],όπως συνηθίζουμε και εμείς,γιά λόγους μαθητείας και πλήρους εμπέδωσης του τρόπου ερμηνείας.
   Και θα μεταφέρουμε εδώ τρία [ρητορικά] ερωτήματα προς τους φίλους μας.Και θα τα απαντήσουμε.
Λοιπόν ο μακαρίτης κυρ Ιάκωβος το ψάλλει:
1) Από στήθους?????
2) Από το κλασσικό κείμενο όπως π.χ του βίντεο??????????
3) Από δικό του κείμενο που είχε γράψει πάνω τις αναλύσεις όπως π.χ νεωτέρων????????
Απαντάμε (πάντα κατά την γνώμη μας βέβαια) :
 Το ερμηνεύει από μνήμης,που όμως είχε μάθει από τους προ αυτόν και τους Δασκάλους του και το πολύ-πολύ να είχε κάπου εκεί τον Πρωγάκη ή την Πανδέκτη,μην τύχει και ξεχάσει κάτι.
 Αυτή είναι και η όλη δική μας φιλοσοφία και άποψη με τα κλασσικά κέιμενα-έργα του Πέτρου.
 Ο καλός ερμηνευτής-ψάλτης τα ερμηνεύει σύμφωνα με την φωνή του,την μαθητεία του και τα ακούσματά του,χωρίς να τα διασκευάζει και αλλοιώνει.
 Και κάτι ως τελευταίο.Ο κυρ Ιάκωβος Ναυπλιώτης-μιάς και περί αυτού ο λόγος-πόσες μελοποιήσεις έκανε??? Μάλλον καμία ή ελάχιστες.Ο Δάσκαλός του και πενθερός του Βιολάκης πόσες???Πολύ λίγες.
 Τώρα πώς μερικοί κατατάσσουν νεωτέρους απλά καλούς ψάλτες ως "νέους Πέτρους",ε αυτό ας το κρίνει η ιστορία.Ας υπενθυμίσουμε όμως μία ...απλή αλλά καίριας σημασίας αλήθεια.Ο Διδάσκαλος Πέτρος εκτός από καταγραφέας της τότε ψαλτικής πραγματικότητας,ήταν και μελοποιός,ίσως ο σπουδαιότερος της νέας εποχής της ψαλτικής.Κάτι που μερικοί επίτηδες παραλείπουν να αναφέρουν είτε ηθελημένα είτε γιατί τους λείπει η ικανότητα διάκρισης των μεγεθών.
Και πάλιν θερμές ευχαριστίες στον κ.Γεώργιο Ντόβολο.
ΟΦΕΛΠ
Ιδού και το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου