ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μουσικές (ηλεκτρονικές) συλλογές σε δωρεάν διάθεση......SOS!!!!!!!!!!!!

    -Εδώ και λίγο καιρό,μαζί με την ραγδαία ανάπτυξη και διάδοση του διαδικτύου και στην Πατρίδα μας,άρχισε μέσω διαφόρων ψαλτικών και εκκλησιαστικών ιστοσελίδων, η δωρεάν διάθεση πολλών μουσικών βιβλίων ή μεμονωμένων μελών Βυζ.εκκλ.μουσικής.
  -Συνήθως αναρτώνται είτε παλαιά μέλη καθαρογραμμένα σε σύγχρονη (ηλεκτρονική) γραφή,είτε νέες μεμωνομένες συνθέσεις νεωτέρων μελοποιών.
   -Κατ΄αρχήν οφείλουμε να επισημάνουμε και επαινέσουμε την μεγάλη  προσφορά όσων κοπιάζουν να γράψουν καθαρά έργα κλασικά μεγάλων παλαιών μελοποιών.Η εργασία αυτή και μάλιστα προσφερόμενη δωρεάν είναι ανεκτίμητη.
  -Κατά δεύτερον,περί των νέων μελοποιήσεων.Εχουμε αναφερθεί και παλαιότερα γιά το μεγάλο αυτό θέμα.Η ψαλτική είναι μία ζώσα τέχνη και πάντα θα την διακονούν άνθρωποι ικανοί και προς νέες μελοποιήσεις.Ομωςείναι απαραίτητα δύο βασικά κριτήρια στην δραστηριότητα αυτή. Το ένα,αν χρειάζονται και που νέες μελοποιήσεις και το δεύτερο,εάν πράγματι είναι ικανοί να μελοποιούν και όχι να νομίζουν οι ίδιοι ότι είναι.
    -Ο κύριος σκοπός του παρόντος άρθρου μας όμως είναι άλλος.Αφορά τις διάφορες ολοκληρωμένες συλλογές-βιβλία που αναρτώνται γιά δωρεάν διάθεση και διάδοση στο διαδίκτυο,όπως π.χ Δοξαστάρια,Ορθρους,Λειτουργίες κλπ.
Εδώ ο κίνδυνος είναι μεγάλος.Και αυτό επειδή βλέπεις ένα καλογραμμένο βιβλίο,έγχρωμο,με διακοσμητικά,με ισοκρατήματα,με περιγράμματα και με πολλά άλλα. Με ταξινομημένα όλα τα κλασικά έργα των παλαιών και νεωτέρων μελοποιών.Που σε μία συλλογή τέτοια δεν σου λείπει τίποτα.
   -Ομως οι περισσότερες δυστυχώς,όταν τις μελετήσεις προσεκτικά,έχουν πάμπολλες αυθαίρετες και κατά την κρίση του "εκδότου" διασκευές και προσθήκες.Χωρίς καμία αναφορά και προειδοποίηση.Γιατί έτσι το έκρινε ο ίδιος.Και αντί να τον μακαρίζεις γιά την αφιλοκερδή αυτή προσφορά του,μελαγχολείς.
  -Ισως να μην έχει απασχολήσει ή προβληματίσει τους περισσότερους περί την ψαλτική ασχολουμένους,το συγκεκριμένο ζήτημα.Και άλλοι να μην δίνουν και σημασία. Ας μας απασχολήσει όμως.Και θα καταλάβουμε τους κινδύνους.Αφού από πουθενά δεν υπάρχει φραγμός και έλεγχος,κανένας δεν ακούει και δεν ρωτάει για τίποτα, η μόνη ασπίδα είναι η γνώση.Και η ευθύνη μας γιά απόκτησή της μεγάλη.Ομως και οι διδάσκοντες τις γνώσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη.
ΟΦΕΛΠ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου