ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Περί πατρότητος των μελοποιήσεων του "Θεαρχίω νεύματι...."

    -Σε συνέχεια της  πρό ολίγων ημερών αναρτήσεώς μας περί του οκτωήχου Δοξαστικού του εσπερινού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,θα θέλαμε να κλείσουμε το όλον θέμα με ένα τελευταίο σχόλιο.
    -Είδαμε σε σχετικές ιστοσελίδες αξιόλογες ερμηνείες διαφόρων Ιεροψαλτών του εν λόγω Δοξαστικού,με φερόμενους μελοποιούς τον τάδε ή τον δείνα Πρωτοψάλτη ή από το Δοξαστάριο του άλφα η την μουσική κυψέλη του βήτα.
    -Ας ξεκαθαρισθεί επιτέλους από όλους και προς όλους πως εξ αρχής εκδοθείσες στην νέα μέθοδο αυτούσιες και αυθύπαρκτες μελοποιήσεις του πασίγνωστου αυτού Δοξαστικού είναι ελάχιστες.Αυτές στο αργό στιχηραρικό μέλος όπως π.χ του Ιακώβου και του Κωνσταντίνου και αυτή (η μοναδική) στο νέο σύντομο στιχηραρικό μέλος του Πέτρου.Ολες οι μεταγενέστερες από την αρχική του Δοξασταρίου του 1820 παρουσιασθείσες εκδοχές,είτε εκ του [πα] είτε εκ του [κε] πρώτο ήχο και είτε γράφουν τον μελοποιό Πέτρο είτε όχι,έχουν ως κύριο κορμό την μελοποίηση του Πέτρου.
   -Βέβαια δεν ανακυλίουμε το όλον θέμα προασπιζόμενοι .... πνευματικά δικαιώματα του Πέτρου,όμως θεωρούμε χρέος μας πρός τον μέγιστο αυτόν μελοποιό να επισημαίνουμε τα αυτονόητα ακόμη και προς κλασικές πλέον εκδόσεις Δοξασταρίων που δεν αναφέρουν ως πηγή μελοποίησης τον Πέτρο,έστω και αν το έχουν αυτούσιο ή με λίγες.... διασκευούλες.
    -Φίλος μεν Πλάτων....φιλτάτη η αλήθεια.
ΟΦΕΛΠ

Υ.Γ-Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και γιά πολλά άλλα μέλη του Πέτρου.Αποφασίσαμε και θα λέμε τα πράγματα και με το όνομά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου