ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Περί του οκτάηχου Δοξαστικού του εσπερινού Κοιμήσεως Θεοτόκου.

   -Ενα από τα πλέον γνωστά και πολυψαλμένα μέλη του εορτολογίου της Εκκλησίας μας,είναι το οκτάηχο Δοξαστικό του εσπερινού της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου "Θεαρχίω νεύματι.....".
   -Και είναι πασίγνωστο και πολυψαλμένο αιώνες τώρα γιά δύο κυρίως λόγους.
   -Ο πρώτος είναι λόγω της Παναγίας.Ολοι γνωρίζουμε ότι λατρεύεται ιδιαίτερα τον Αύγουστο,με τις παρακλήσεις και με κορύφωση την πανήγυρη του 15γουστου,όπου πάρα πολλές Εκκλησίες,σε κάθε γωνιά της πατρίδος μας,τιμώνται και πανηγυρίζουν στην Κοίμησή Της.
   -Ο δεύτερος λόγος είναι η ιδιαίτερη και κορυφαία μελοποίησή του και στους οκτώ ήχους από τον Διδάσκαλο Πέτρο.Με τις αρμόζουσες"θέσεις" του συντόμου στιχηραρίου και με περίτεχνη εναλλαγή των ήχων,μελοποίησε ένα αριστούργημα αντάξιο γιά την μνήμη της Θεοτόκου.
   -Η συγκεκριμένη μελοποίηση του Πέτρου εκτός από αναπόσπαστο πλέον μέρος της λατρείας των Ορθοδόξων, αποτελεί και ύψιστη πολιτιστική κληρονομιά,ισάξια και εφάμιλλη των περίφημων εικόνων και αγιογραφιών γιά την Παναγία,κορυφαίων ζωγράφων και αγιογράφων.
   -Θα ήταν παράλειψή μας,να μην επισημάνουμε και την ευθύνη που φέρουν όλοι όσοι ψάλλουν με Βυζαντινή Εκκλ. μουσική,γιά την διαφύλαξη και με σεβασμό ερμηνεία αυτού του μουσικού αριστουργήματος.
   -Και επίσης παράλειψή μας θα ήταν να μην αναφερθούμε στο θλιβερό φαινόμενο που παρουσιάζουν πολλά νεώτερα μουσικά Δοξαστάρια "επιφανών" Πρωτοψαλτάδων,οι οποίοι ανενδοίαστα αυθαίρετα και κατά το δοκούν,διασκευάζουν και αλλοιώνουν αυτό το αριστούργημα,θεωρώντας το ικανότητα και επίτευγμα.
  -Σε επόμενη ανάρτησή μας,θα το παρουσιάσουμε σε ερμηνεία νέου και σοβαρού Ιεροψάλτου,από το Δοξαστάριο στην νέα μέθοδο σε εξήγηση Γρηγορίου Πρωτοψάλτου.
Καλό δεκαπενταύγουστο.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου