ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Διευκρινήσεις επί των αναρτήσεων.

   -Εχουμε και παλαιότερα γνωστοποιήσει στους φίλους μας,ό,τι η παρούσα ιστοσελίδα είναι καθαρά μουσική και αφορά τον μελοποιό Πέτρο τον Λαμπαδάριο,που αναντίρρητα αποτελεί την βάση της σημερινής λειτουργικής [μουσικής] πραγματικότητας στις Ορθόδοξες Ελλαδικές-και όχι μόνον-Εκκλησίες,καθ' ότι το συνθετικό του έργο αποτελεί το 90% [ίσως και παραπάνω],των ψαλλομένων από τους ψάλτες.             
  -Οι αναρτήσεις μας αφορούν ερμηνείες από ψάλτες κάθε σχολής,ύφους και ψαλτικής οικογένειας.Αρκεί κατά το κύριο μέρος να μην "πειράζουν",την αρχική μελοποίηση.
  -'Αποψή μας είναι πώς η μετά την άλωση μουσική πραγματικότητα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής,άλλαξε όσο άλλαξε και η ζωή των ασχολουμένων με αυτή.Και εξηγούμαστε.Πιστεύουμε ό,τι η πριν την άλωση μουσική πραγματικότητα της Κωνπολης [όπου και η μήτρα της Εκκλ.μουσικής μας] διέπετο από χαρμόσυνη αυτοκρατορικότητα,λόγω αυτής καθ'αυτής της Βυζ.αυτοκρατορίας.Μετά την άλωση και ειδικά μετά την οριστικοποίηση της έδρας του Πατρ.Ναού στο Φανάρι,όλοι οι Πατριαρχικοί μελοποιοί και ψάλτες συνέθεταν με εντελώς διαφορετικό πλέον πνεύμα.
  -Και ο Διδάσκαλος σε αυτό τον χώρο μεγάλωσε,σε αυτόν εστερνίσθηκε πλήρως τα Πατριαρχικά δεδομένα και σε αυτόν και γι αυτόν τον χώρο συνέθεσε όλα αυτά που σήμερα όλοι ψάλλουμε.
  -Με αυτά που προαναφέρθηκαν θέλουμε να τονίσουμε και να εξηγήσουμε κάτι ουσιώδες.ΔΕΝ μελοποιήθηκαν τα έργα του για μεγάλες χορωδίες.
Ολα μελοποιήθηκαν γιά τον Πρωτοψάλτη ή Λαμπαδάριο,με τους δύο Δομεστίκους-βοηθούς.Γιά τον λόγο αυτό επιδιώξαμε κυρίως ερμηνείες από έναν ψάλτη-και κατά το δυνατόν σε ζωντανή εν εκκλησία ηχογράφηση-με κάποιους βοηθούς του.Ως κύριο και καθοριστικό παράδειγμα,αναφέρουμε αναρτήσεις μας με τους αειμνήστους Πρωτοψάλτες Κ.Πρίγγο και Θρ.Στανίτσα,από τον Πάνσεπτο Πατρ.Ναό.Εκεί όπου στον ίδιο χώρο και στα ίδια στασίδια,μελοποίησε, έψαλλε,κουράστηκε και έδοσε την κατάθεση ψυχής και ο Πέτρος.Βέβαια όλες οι κλασσικές μελοποιήσεις μπορούν να ψαλλούν και από μεγάλες χορωδίες.Αλλά εδώ εμείς μιλάμε γιά το ζωντανό,το καθημερινό,το καθιερωμένο.Και σε πολλές αναρτήσεις μας,έχουν γίνει και μικρολαθάκια από τους φίλους ψάλτες.όμως δεν στήθηκαν σε ένα στούντιο να γράψουν πέντε και δέκα φορές το μάθημα.Εκεί στο αναλόγιο.Με την ανάσα του βοηθού,τον βήχα του πιστού,τον ήχο της καμπάνας.
   -Καλούμε όποιον θέλει,όποιας σχολής,φυλής και γλώσσας είναι και θέλει,να μας στείλει μέλη του Διδασκάλου που έψαλλε ό ίδιος,να τα αναρτήσουμε.
   -Ο Διδάσκαλος Πέτρος είναι γιά όλους.
ΟΦΕΛΠ
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου