ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Κοινωνικόν των Θεοφανείων-Ηχος βαρύς- ΠΕΤΡΟΥ του Λαμπαδαρίου Ερμηνεία:Γρηγόριος Ζάρκος

   -Αναρτούμε,με ιδιαίτερη χαρά σήμερα,ένα σπουδαίο μάθημα-μέλος του Διδασκάλου.Το κοινωνικό των Θεοφανείων
"Επεφάνη η χάρις του Θεού,η σωτήριος πάσιν ανθρώποις".
   -Είναι σε ήχο διατονικό βαρύ της παπαδικής.
   -Πρόκειται γιά μία σύνθεση-σπουδή στην μελοποιϊα,στην ισοροπία των γραμμών,στην εναλλαγή μεγάλων θέσεων,στην απόδοση δια της μουσικής του λόγου,στην ευστροφία και αρτιότητα του μελοποιού.
   -Ισως να μην δίδεται η χρονική δυνατότητα στους σημερινούς ιεροψάλτες να ερμηνεύουν εν ώρα ακολουθίας τέτοια κομψοτεχνήματα μελοποίησης.Ομως αυτό το μέλος και κατ' οίκον να το σιγοψάλλει κάποιος είναι ικανό να τον γεμίσει ψαλτικά.Και βέβαια "αντιμετωπίζοντας" τέτοιες συνθέσεις κοινωνικών του Διδασκάλου Πέτρου,πως να επιλέξεις να ψάλλεις σημερινές αμφιβόλου ποιότητος και μελικής δομής συνθέσεις κοινωνικών ή άλλα εκτός τυπικού.
   Ερμηνεία:Γρηγόριος Ζάρκος-Πρωτοψάλτης.
   Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα και του ευχόμαστε κάθε καλό.
ΟΦΕΛΠ.


Σημείωση Παν.Τζανάκου-εκ των διαχειριστών του ΟΦΕΛΠ:


Γιά τον φίλο Πρωτοψάλτη Γρηγόριο Ζάρκο έμαθα ως προς τις ψαλτικές του ικανότητες, μέσω του κοινού μας φίλου,φιλακόλουθου και παλαίμαχου ισοκράτου Γιάννη Παπαχρίστου τα καλύτερα.Αλλά και ότι "συναναστρέφεται" ψαλτικά και με τον επίσης κοινό μας φίλο κυρ Νικολάκη Γιάννου.
Ζητήσαμε λοιπόν να μας ψάλλει κάποια μέλη.Μαζί και το παρόν κοινωνικό.Μάθημα πολύ δύσκολο,απαιτητικό και "επικίνδυνο". Απεδέχθει και την πρόσκληση και την πρόκληση.Και το ηχητικό αποτέλεσμα τα λέει όλα.Υπέροχη φωνή.Λιτή ερμηνεία.Αριστος χρόνος και ουδεμία παρέκλιση τονικότητας,παρά τις τόσες παραχορδές και εναλλαγές του μέλους.Μία ερμηνεία-διδαχή.
Του εύχομαι λαμπρή ψαλτική πορεία.Π.Τζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου