ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τυπικά Θ.Λειτουργίας (Α' και Β' στάσεις πλήρεις)-ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ [Ερμηνεία Ιωάννης Αρβανίτης]

   -Τα χιλιοψαλμένα σε ενοριακούς Ι.Ναούς,σε μοναστήρια κλπ τυπικά της Θείας Λειτουργίας, αναφέρονται στην μεν τετράτομη πανδέκτη (της νέας μεθόδου)ως "Σύνθεσις Πέτρου Λαμπαδαρίου-ως ψάλλονται εν τη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία",σε δε προγενέστερο αυτής χειρόγραφο κώδικα (με την παλαιά γραφή)με τον ίδιο πανομοιότυπο χαρακτηρισμό. Αυτό μας οδηγεί ασφαλώς στο συμπέρασμα ότι αποτελούν μία ακόμη σύνθεση του Διδασκάλου και καθιερώθηκαν εις την Μεγάλη Εκκλησία δηλαδή τον Πατριαρχικό Ναό.
   -Επιθυμώντας να παρουσιάσουμε τα ανωτέρω μέλη πλήρη αλλά και σωστά,επειδή έχουν υποστεί κατά καιρούς μεγάλες ερμηνευτικές "ταλαιπωρίες", από πολλές πλευρές και σχολές,αναζητήσαμε ερμηνευτή με ειδικές γνώσεις και της παλαιάς γραφής,αλλά και της μορφολογίας της μουσικής.Και βέβαια καταλήξαμε στον έμπειρο και σπουδαίο μουσικό-και φίλο του Ομίλου-Ιωάννη Αρβανίτη,ο οποίος αποδέχθηκε το "διακόνημα"
    -Οπως θα διαπιστώσετε στα "βιντεοακούσματα", χρησιμοποιούμε την παλαιά γραφή,που όμως ελάχιστα μας δυσκολεύει στην παρακολούθηση της ερμηνείας.
    -Και ο ερμηνευτής τα έψαλλε από την παλαιά γραφή κατευθείαν.Το σημαντικό-και ζητούμενο-είναι το ότι τα ψάλλει με ύφος,με τρόπο γιά τέτοιου είδους σύντομα μέλη (καταλογάδην-τονιζόμενες συλλαβές κλπ),αλλά και με απόλυτο σεβασμό στο αυθεντικό κείμενο.
    -Είναι ιδιαίτερα τιμητική γιά τον ΟΦΕΛΠ η συμμετοχή του.Τον ευχαριστούμε εκ βαθέων.Και του ευχόμαστε υγεία.
    -Πιστεύουμε πως με τις πολλές και σπάνιες γνώσεις  του,θα προσφέρει πολλά στην τέχνη.Και το θέλει.
Ο.Φ.Ε.Λ.Π


Υ.Γ.-Η εγγραφή έγινε σε Ι.Ναό της Αθήνας,απο τον συνδιαχειριστή και βασικό μέλος του ΟΦΕΛΠ Νικ.Μπούρη,τον οποίο ευχαριστούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου