ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Χερουβικά της εβδομάδος[Α σειρά] ΠΕΤΡΟΥ-Εις μνημόσυνον αιώνιον.

-Με αφορμή την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου την Τετάρτη 29 Ιουνίου, και εις μνημόσυνον (λόγω ονομαστικής εορτής) του Διδασκάλου και ευεργέτη της ψαλτικής, κυρ Πέτρου Λαμπαδαρίου, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τον κύκλο "Χερουβικά της εβδομάδος-Πέτρου" κάθε ημέρα της ερχόμενης εβδομάδος [27/6 έως 1/7] με το αντίστοιχο χερουβικό.
-Ασφαλώς τα εν λόγω χερουβικά,πασίγνωστα και χιλιοψαλμένα από Πρωτοψάλτες, Λαμπαδαρίους, Δομεστίκους, Αναγνώστες, Μοναχούς και Ιερωμένους, σε Εκκλησιές, Μοναστήρια, εξωκκλήσια, αποτελούν τη βάση των σύντομων ή συντετμημένων χερουβικών της νέας παπαδικής.
-Ο Διδάσκαλος, ακολουθώντας την παλαιά τάξη, μελοποίησε για τη Δευτέρα χερουβικό και κοινωνικό σε Α ήχο, την Τρίτη σε βαρύ ήχο, την Τετάρτη σε Δ'[αγια]ήχο, την Πέμπτη σε πλ.του Δ' ήχο, και την Παρασκευή σε πλ.του Α' ήχο.
-Με γραμμές απλές, λιτές και συνάμα μεγαλοπρεπείς, παρέχουν την δυνατότητα στον κάθε ψαλμωδό να καταθέσει τις γνώσεις του, την εμπειρία του,τη φωνή του, αλλά κυρίως την ψυχή του, στον κορυφαίο ύμνο της Θείας Λειτουργίας.
-Είναι σίγουρο πώς και ο Διδάσκαλος, όντας αρχικά Δομέστικος και μετέπειτα Λαμπαδάριος του Πατριαρχικού Ναού, τα έψαλλε αμέτρητες φορές στις καθημερινές ακολουθίες. Και είναι γεμάτα ενέργεια,λιβάνι,αγίασμα.
-Επιλέξαμε τις ερμηνείες πέντε διαφορετικών Ψαλτών.Τριών παλαιών, με εμπειρία και πολλά ακούσματα, και δύο της νέας γεννιάς:ένας επίγονος Πατριαρχικών Δασκάλων, και ο άλλος εκπαιδευτικός της ψαλτικής.
-Ολες οι ερμηνείες είναι από ζωντανές ηχογραφήσεις. Το επιδιώξαμε αυτό, ώστε ο ακροατής να προσλαμβάνει ακουστικά την αίσθηση του χώρου για τον οποίο μελοποιήθηκαν: να ακούγονται οι ευχές των Ιερέων, το θυμιατό, ακόμα και οι ανάσες των πιστών. Να διαφαίνεται η ευθύνη και η αγωνία του ψάλλοντος για τη σωστή απόδοση,τον ενδεδειγμένο χρόνο,την συμπόρευση με το Λειτουργό, τη συνεργασία με τους βοηθούς.Και τα όποια λάθη ή ατέλειες εμπεριέχονται στη ζωντάνια, και στη συνέχεια της σπουδαίας αυτής τέχνης.
Ο ΟΦΕΛΠ τους ευχαριστεί εκ βαθέων.

κυρ Πέτρου Λαμπαδαρίου-Εις μνημόσυνον αιώνιον.
ΟΦΕΛΠ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΔΙΕΥΚΡΊΝΗΣΗ:Στο βίντεο που θα αναρτάται με το ηχητικό κάθε ψάλτου-ερμηνευτή,θα φαίνεται το μουσικό κείμενο στην αυθεντική γραφή του Διδασκάλου,από χειρόγραφο κώδικα-δυστυχώς όχι έγχρωμο.Αυτό αφ'ενός εις ένδειξιν τιμής προς τον μελοποιό και αφ'ετέρου η πρόθεσή μας,ο κάθε ακροατής να διακρίνει την ανάπτυξη των μεγάλων και ασφαλών θέσεων της γραφής αυτής,που κατά κόρον χρησιμοποιεί ο Διδάσκαλος,εμμένοντας στα παραδεδομένα και αποφεύγοντας κάθε περριττό και ξένο.
Οι αναρτήσεις θα αρχίσουν από αύριο Δευτέρα 27 Ιουνίου.Και είναι όλες ιδιαίτερες,μοναδικές,εξαίρετες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου