ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Περί των αναλύσεων στα κλασικά μέλη.

  -Εννεκα των ηχογραφημένων ερμηνειών που παρουσιάζομε από την παρούσα ιστοσελίδα,σε κλασικά μέλη του Διδασκάλου,θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής.
  -Οι φίλοι Ιεροψάλτες-ερμηνευτές,αποδίδουν τα διάφορα μέλη από το πρωτότυπο μουσικό κείμενο.Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά που θέλουμε να επισημάνουμε.Επιλέγουμε ή ζητάμε ερμηνείες με αυτή την προϋπόθεση.
  -Σκοπός μας είναι αφ'ενός να μην αλοιώνεται το αρχικό μέλος του μελοποιού,αλλά και αφ'ετέρου να παρέχεται η δυνατότητα στον ερμηνευτή να ερμηνεύσει το μέλος,προσεγγίζοντάς το με την δική του αισθητική,παιδεία και άποψη.Αυτό μόνο η πρωτότυπη σύνθεση το επιτρέπει.
  -Κυκλοφορούν πολλές νεώτερες μουσικές εκδόσεις με μέλη του Πέτρου-και άλλων παλαιών μελοποιών- που ναι μεν δεν έχουν αλοιώσει την βασική μελωδική γραμμή,την παρουσιάζουν όμως με τις όποιες αναλύσεις κρίνει ο εκδότης.Αυτό όμως δεσμεύει τον όποιο ερμηνευτή, αποστερώντας του το προσωπικό στοιχείο.Κάτι που δεν επεδίωκαν οι παλαιοί-και γι αυτό διαχρονικοί- μελοποιοί.
   -Τέλος η αξιωσύνη του καθενός Ιεροψάλτου,δεν βαθμολογείται με την αυθαίρετη επέμβαση ή διασκευή των αθανάτων μελών της μουσικής μας,αλλά με την συνεχή και σοβαρή ερμηνευτική απόδοσή τους και βέβαια για τον λόγο που μελοποιήθηκαν.Δηλαδή την προσευχητική κατάνυξη.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου