ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ερμηνείες και παρ-ερμηνείες.


   -Αναζητώντας,ηχητικό υλικό με διαφόρους Ιεροψάλτες(παλαιούς και νεωτέρους), στα αρχεία μελών και φίλων μας καθώς και στο διαδίκτυο,προκειμένου να αναρτούμε διάφορες ενδιαφέρουσες και ωφέλιμες ηχογραφήσεις, διαπιστώσαμε μερικά πράγματα και κρίνουμε σκόπιμο να τα επισημάνουμε.
   -Αφορούν τρείς θεματικές ενότητες.Τα ηχητικά αρχεία,τις διασκευές παλαιών συνθέσεων και τις νέες μελοποιήσεις.
   -Σήμερα θα αναφερθούμε στα ηχητικά αρχεία.
   -Ενώ υπάρχει και παρέχεται άφθονο ηχητικό υλικό από πολλούς,με ενδιαφέρουσες ερμηνείες και ικανότητες,το πλείστον αποτελεί προσπάθεια προσωπικής προβολής του κάθε ερμηνευτού,συνήθως με διασκευή των αυθεντικών μελών και προσθήκες ξένων και περιττών "ποικιλμάτων".
   -Οι περισσότεροι-δυστυχώς-στην αυθεντική μελωδία που επέλεξαν να ψάλλουν,δεν προσφέρουν την προσωπική τους ερμηνευτική προσέγγιση,τις αναλύσεις που γνωρίζουν και προκρίνουν και γενικά το τάλαντό τους,αλλά ακατανόητα παραποιούν την μελωδική γραμμή,προσθέτουν σε αυτή κάτι δήθεν νέο δικό τους, εντυπωσιακό, "πιασάρικο".
    -Αυτό όμως σαφέστατα καταδεικνύει ότι δεν σέβονται ούτε τον μελοποιό ,ούτε την ίδια την καθαγιασμένη, δοκιμασμένη και χιλιολιβανισμένη σύνθεση.
    -Νομίζουμε ότι το συνθετικό έργο κάθε μελοποιού,κάθε είδους μουσικής,είναι επώνυμο και αδιαπραγμάτευτο. Ουδείς ερμηνευτής,πέραν των ερμηνευτικών προσεγγίσεων,έχει την ηθκή άδεια και ελευθερία να παραχαράσσει.
     -Και διερωτάσαι:Αν ζούσε ο μελοποιός και άκουγε όλες αυτές τις απίθανες διασκευές και παρ-ερμηνείες,τι θα έπρεπε να κάνει? Να ζητήσει προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας?........

     -Παραθέτουμε ως παράδειγμα προς μίμησιν,ένα ηχητικό τού μεγάλου Κων/πολίτη Αρχοντος Πρωτοψάλτου Κων.Πρίγγου. Ακούγεται ενταύθα να ερμηνεύει σε μεγάλη ηλικία,σοβαρά,υπεύθυνα και με απόλυτο σεβασμό στον μελοποιό Πέτρο,στίχους της αργής σε Δ' λγτο Δοξολογίας του.Μιας ακόμη ανεπανάληπτης σύνθεσης.
    -Και να υποδεικνύει σε όλους το ορθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου