ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Επι Σοι χαίρει-Την γαρ Σην μήτραν-(αρχαίον) Ερμηνεία:Παναγιώτης Νεοχωρίτης

Κύκλος:Αρχαία μέλη εξηγηθέντα από Πέτρο Πελοποννήσιο
Στα πλαίσια του ανωτέρω κύκλου,παραθέτουμε σήμερα ένα από τα πλέον γνωστά και μέχρι σήμερα αδιακόπως ψαλλόμενο αρχαίο μέλος,το οποίον εξήγησε στην γραφή του ο Διδάσκαλος Πέτρος και εξ αυτής το μετέφεραν στην εν χρήσει σήμερον γραφή οι εξηγητές Γρηγόριος και Χουρμούζιος.
Πρόκειται γιά το μεγαλυνάριον πού ψάλλεται αντί Αξιον εστίν κατά την Θείαν Λειτουργίαν του Μεγάλου Βασιλείου "Επί Σοι χαίρει-Την γαρ Σην...".Ενα μέλος αρχαίο πανέμορφο αλλά και λίαν απαιτητικό γιά κάθε ερμηνευτή Ψάλτη.
Ενταύθα παραθέτουμε την ερμηνεία του από τον νέο Αρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης Εκκλησίας κ.Παναγιώτη Νεοχωρίτη και προέρχεται από την ραδιοφωνική μετάδοση που έγινε από τον Πάνσεπτο Πατρ.Ναό στο Φανάρι κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας 5-3-2017.
Πολλά έχουν γραφεί γιά την προέλευση, τον ήχο και την μορφολογία του εν λόγω ύμνου. Η πλέον εμπεριστατωμένη μορφολογική προσέγγιση είναι αυτή του σεβαστού και χαλκέντερου Καθηγητού κ.Γρηγορίου Στάθη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Ανατολής το Περιήχημα" και προτείνουμε σε κάθε μουσικό Ψάλτη να την αναζητήσει και να την διαβάσει.
Χαίρετε εν ειρήνη.
ΟΦΕΛΠ

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική απόδοση.Ο Πρωτοψάλτης έψαλε ένα δύσκολο αρχαίο μάθημα με εξαιρετική ευκολία και σωστές θέσεις. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή