ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Σιγησάτω πάσα σάρξ(αντί χερουβικού)-ΠΕΤΡΟΥ [ερμ.Παν.Τζανάκος]

  -Με ιδιαίτερη χαρά,αναρτώ μία ακόμη σύνθεση του Διδασκάλου,σπουδή στο παπαδικό μέλος-είδος.
  -Είναι ο αντι χερουβικού ψαλλόμενος το Μ.Σάββατον σπουδαίος και πλήρης νοημάτων ύμνος "Σιγησάτω πάσα σάρξ βροτεία....".
  -Είναι μία μελοποίηση που ίσως λόγω της έκτασης ή των ιδιαιτέρων δυσκολιών της,δεν συγκαταλέγεται στις προτιμήσεις των Ιεροψαλτών.Τουλάχιστον εγώ δεν την έχω βρεί σε καμία ηχογράφηση από οποιονδήποτε.
  -Εξελίσσεται η μελωδία από τα χαμηλά τετράχορδα του παπαδικού πλ.Α ήχου [κάτω ΔΙ],έως τα υψηλά τετράχορδα,σχεδόν ανα στίχο του ύμνου,με μία μοναδική εναλλαγή.
  -Από την ησυχαστική και ήρεμη πλοκή των χαμηλών φθόγγων,ο ακροατής μεταφέρεται στους υψηλούς και πανηγυρικούς φθόγγους.Ανάλογα με την έννοια.
  -Σε όλον αυτόν τον μεγάλο ύμνο,ο Διδάσκαλος χρησιμοποιεί μία και μόνον παραχορδή σε χρωματικό γένος.Στην λέξη "και τρόμου".
  -Παρουσιάζουμε ενταύθα την ψαλτική του ερμηνεία, από ζωντανή ηχογράφηση που κάναμε το πρωϊ του παρελθόντος Μεγ.Σαββάτου,στον Ι.Μητρ.Ναό Σπάρτης.Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης του εν λόγω Ναού και Δάσκαλός μου κ.Παν.Τζανάκος.
  -Παρ' ότι είχε ενστάσεις γιά την ανάρτηση,λόγω κόπωσης,δυσκολιών του ύμνου,αλλά και του όχι καλού τρόπου εγγραφής[κινητό τηλέφωνο],εν τούτοις επείσθη.Νομίζω η ακριβής ερμηνεία και οι σωστές αναλύσεις των ποιοτικών σημείων,είναι εμφανέστατα.
   -Τον ευχαριστούμε.
   -Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω τό ότι ο Λειτουργός της ημέρας,Ιερομόναχος π.Θεόφιλος, τακτοποίησε απόλυτα τους χρόνους ανάγνωσης των ευχών και την Μ.Είσοδο και ο μεγάλος και σπουδαίος αυτός ύμνος εψάλλη άνευ χρονικού άγχους.

Και βέβαια εις μνημόσυνον αιώνιον του Διδασκάλου.

εκ μέρους του Ο.Φ.Ε.Λ.Π
Ευάγγελος Θεοδώρου.

3 σχόλια:

  1. Τσακίρογλου Χρήστος28 Απριλίου 2011 στις 7:08 μ.μ.

    Θερμότατες Ευχαριστίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
    ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμμ. Γιαννόπουλος6 Μαΐου 2011 στις 12:07 π.μ.

    Μια πανέμορφη σύνθεση και μια εκκλησιαστικότατη ερμηνεία της. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή